Det har vært noen iskalde vintermåneder for Alibaba-grunnlegger Jack Ma. Han ble skjøvet ut i kulden sent i fjor høst – dager før han var i ferd med å børsnotere finansteknologiselskapet Ant Group, som lå an til å bli verdt rundt 300 milliarder dollar.

I forrige uke forsvant Ant konsernsjef og børsnoteringen er utsatt på ubestemt tid. Milliardæren har forsvunnet fra offentlighetens søkelys og har kun dukket opp på et 50 sekunder videomøte.

Januar 2020: Alibaba-gründer Jack Ma har vist seg
Den kinesiske Alibaba-gründeren Jack Ma har vist seg offentlig for første gang på to måneder. Han deltok på statlig TV i et digitalt møte med lærere.
00:50
Publisert:

Ma er blitt skjøvet ned fra tronen som Kinas rikeste, hvor den langt mindre kontroversielle gründeren Zhong Shanshan topper med rundt 85 milliarder dollar.

– Starten på oppsplitting

Problemene er ikke over for Ma. Ifølge Wall Street Journal er Alibaba og Ma blitt bedt om å kvitte seg med eierposter i medieselskaper. Årsaken skal være økt bekymring for Ma og teknologiselskapets innflytelse over folkeopinionen, ifølge avisens kilder.

Ma kjøpte den engelskspråklige Hongkong-avisen South China Morning Post privat i 2016, men overførte eierposten til Alibaba like etter transaksjonen var gjennomført. Avisen har tidligere vært kritisk til Kina, men dette er blitt tonet kraftig ned etter eierskiftet.

Verre kan det bli. Kina har slått hardt ned på medier i Hongkong. Internasjonale medieorganisasjoner har flyttet korrespondentkontorer fra den tidligere britiske kolonien til Taiwan og Sør-Korea.

Det spekuleres i at en statskontrollert mediegruppe kan overta den 117 år gamle avisen, som i en periode var eid av mediebaronen Rupert Murdoch of News Corp.

«Myndighetene har skjerpet holdningen til Alibaba-gruppen. Salget av medieselskaper er sannsynligvis en del av dette. Dette kan være starten på å splitte opp gruppen, også mediedelen», sier en kilde med forbindelser til regionale myndigheter til den japanske næringslivsavisen Nikkei.

– Dette var skummelt

Alibaba har en større eierpost i den kinesiske Twitter-lignende tjenesten Weibo. Weibo skal ha fjernet et stort antall meldinger om en skandale rundt Alibaba-direktør Jiang Fans kone. Hun truet en annen kvinne om å «holde seg unna mannen» på Weibo.

En rekke kommentatorer, som blir sett på som støttespillere til kommunistpartiet, har de siste ukene tatt til orde for at det må slås hardere ned på teknologiselskaper som har eierposter i tradisjonelle og nye medier.

«Det var helt enestående hvor raskt innleggene ble slettet. Dette var skummelt. Landet må skjønne hva som skjer og slå ned på det. Makten som ligger i kapital kan brukes av alle, men også av fienden», skrev økonomisk kommentator Song Qinghui i Global Times.

Innlegg på sosiale medier i Kina blokkeres og fjernes rutinemessig av selskaper selv og myndigheter på alt hva som blir sett på som kontroversielt. Facebook, Twitter, Google, Youtube og de fleste andre vestlige internettjenester er blokkert i Kina.

Alibaba har finansiert Hollywood-filmer og hadde ambisjoner om å kjøpe et av de store amerikanske studioene. Disse planene er for lengst forkastet.

Lav profil kan være positivt

Det er ikke bare Alibaba som har problemer. Konkurrenten Tencent, som i fjor kjøpte det norske spillselskapet Funcom, er også i søkelyset. Selskapet har store eierposter i oppstartsselskaper, finanssektoren og betydelige medieinteresser.

Tencents børsverdi har falt med 62 milliarder dollar, ifølge Bloomberg – senest 4,6 prosent på mandag. Selskapet er fortsatt Asias mest verdifulle børsnoterte selskap med en verdi på 790 milliarder dollar.

«Alt tatt i betraktning kan det bli argumentert for at Tencents finansteknologiaktiviteter nå er verdsatt til nærmere null», skriver analytikere hos Bernstein i en ny analyse etter at Tencents aksjekurs falt fredag og mandag.

Gul himmel over Beijing
Himmelen over Beijing var gulfarget mandag på grunn av en blanding av forurensing og den største sandstormen på over et tiår.
00:58
Publisert:

Bernstein påpeker at Tencents toppsjef Pony Ma har holdt en langt lavere offentlig profil enn Alibabas toppsjef, og at dette kan hjelpe Tencent å komme seg gjennom stormen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.