I 2014 hentet Jack Mas internettselskap Alibaba inn 25 milliarder dollar fra investorer i en emisjon før børsnotering. Rekorden ble stående inntil børsnoteringen av oljeselskapet Saudi Aramco, hvor det ble gjennomført en emisjon på 25,6 milliarder dollar ved nyttår.

Konkurrerer med giganter

Det kan bli satt en ny rekord når Ant Group, som står bak betalingsappen AliPay, skal gjennomføre en emisjon og hente inn kapital før børsnotering i Hongkong og Shanghai i løpet av de neste ukene. Jack Ma kontrollerer over 50 prosent av de stemmeberettigede aksjene.

Jack Mas internettselskap Alibaba hentet inn 25 milliarder dollar fra investorer i en emisjon før børsnotering i 2014 – en rekord. Nå kan Ma slå rekorden med en ny børsnotering i høst.
Jack Mas internettselskap Alibaba hentet inn 25 milliarder dollar fra investorer i en emisjon før børsnotering i 2014 – en rekord. Nå kan Ma slå rekorden med en ny børsnotering i høst. (Foto: Thibault Camus/AP/NTB Scanpix)

Kilder sier til Bloomberg at tilretteleggerne av børsnoteringen ser for seg en verdi på 225 milliarder dollar. Hvis markedsforholdene er positive, skal det hentes inn rundt 30 milliarder dollar i en emisjon. Selskapet ble verdsatt til 180 milliarder dollar i fjor.

Slår dette til, vil verdien på Ant Group bli større enn storbanken Bank of America eller PayPal – eller mer enn tre ganger mer verdt enn Goldman Sachs. Jack Ma er Kinas rikeste med en formue på 52,3 milliarder dollar, ifølge Bloomberg Billionaire Index.

Det kinesiske børstilsynet, China Securities Regulatory Commission, mottok en søknad om børsnotering fra Ant Group sist fredag, hvor de også søkte om børsnotering utenfor Kina – sannsynligvis i Hongkong.

Danske studenter utvikler selvrensende ansiktsmasker
Designstudenter har utviklet en selvrensende ansiktsmaske ved å bruke UV-lys.
00:56
Publisert:

Over 900 millioner kinesere har installert AliPay på smarttelefonen. AliPay øker også i popularitet i andre deler av verden, blant annet i Sørøst-Asia og har totalt over 1,3 milliarder brukere.

– Alipay har utviklet seg til å bli det som ofte omtales som en super-app. Betaling er bare en av mange funksjoner. Appen er en døråpner til netthandelsplattformene i Alibabas økosystem og for tjenester som bysykler, bussbilletter og andre tjenester, sier Heidi Berg, som jobber som rådgiver for internasjonale selskaper i Kina med eget konsulentselskap i Shanghai.

Appen har langt flere bruksområder og funksjoner enn Vipps-appen. Med et par sveip kan brukere overføre penger, ta opp forbrukslån, booke reiser eller bestille levering av mat fra restauranter. Små- og mellomstore selskaper benytter også tjenestene.

Globale ambisjoner

Ant Financial ble skilt ut fra Alibaba for over 15 år siden og er blitt et rent finansteknologiselskap. Selskapet har tilgang til enorme datamengder som viser hvordan brukerne shopper, sparer, investerer, benytter forsikringer, reisevirksomhet og kommuniserer.

– Det er veldig interessant å se hvordan Alipay fungerer som en katalysator og hjelp for små- og mellomstore selskaper i Kina. Det er så å si umulig for små bedrifter å få lån fra kinesiske banker. Ettersom Alipay har tilgang til ekstremt mye informasjon om bedriftene som driver sin forretning på netthandels-plattformene, kan de gi små lån svært effektivt og nesten uten mislighold, sier Berg, som har jobbet tett på digitaliseringen i Kina gjennom mange år.

Ant har utviklet en såkalt «310»-modell for småselskaper som har behov for finansiering. Det tar «tre minutter» å fylle ut en lånesøknad, «ett sekund» å få vite om en får innvilget et lån og med «null menneskelig kontakt». Misligholdte lån utgjør under to prosent.

Ant Group hadde et overskudd på 25 milliarder yuan (32,5 milliarder kroner) de siste seks månedene. I første kvartal var overskuddet fem ganger høyere enn i samme kvartal i fjor – til tross for koronapandemien som førte til en delvis nedstengning av Kina.

Over halvparten av omsetningen i 2019 kom fra salg av finansteknologiprodukter og tjenester.

«Ant Group er deleiere i digitale betalingsløsninger i ni asiatiske land. Dette baner veien for globaliseringsstrategien. De planlegger å samarbeide med finansinstitusjoner i hele Sørøst-Asia», skriver analytiker Guannan Lu hos Forrester i en rapport etter Ant Group avholdt sin første analytikerkonferanse i sommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.