Singeldagen «11.11» startet opprinnelig ved Nanjing-universitetet i Kina tidlig på 1990-tallet, hvor studenter bestemte seg for å feire singellivets gleder ved å unne seg en gave selv.

Internettselskapet Alibaba innså i 2009 at dette var en mulighet og kjørte salgskampanjer på internett. Det ga en omsetning på rundt 50 millioner yuan (65 millioner kroner). I fjor var omsetningen på 500 milliarder yuan for Alibaba. I år er ikke selskapet opptatt av å dele statistikkene.

– Som en tenåring

For to år siden, bare uker før pandemien brøt ut i Kina, var den amerikanske popstjernen Taylor Swift på plass hos Alibaba for å delta i nedtellingen til midnatt og startskuddet for «singeldagen». Det tok under ett minutt før salget passerte ti milliarder yuan.

I år er handelsdagen, som har spredt seg til andre land, tonet kraftig ned i Kina.

– Vi må utnytte mulighetene som ligger i 11.11 til å oppfordre til bærekraft og inkludering for kunder, selgere og partnere i økosystemet vårt, sa Alibabas markedsdirektør Chris Tung da selskapet i oktober bekreftet at de vil markere singeldagen.

Kinas tech-straffereguleringer – ett år senere: – En typisk gründer i Kina, de liker å bli tilbedt
Kinas straffereguleringer overfor teknologibransjen har påvirket flere hundre millioner mennesker, både i Kina og andre land. En lærer, en sjåfør og Alibaba-direktør Jack Mas tidligere kolleger snakker om situasjonen ett år etter.
04:04
Publisert:

Alibabas grunnlegger og tidligere toppsjef, Jack Ma, har forsvunnet fra offentlighetens søkelys. Tidligere ledet han nedtellingen til singeldagen og stilte opp som frontfigur på de direktesendte sendingene som ble strømmet over hele Kina.

– I den første fasen av 11.11 var vi opptatt av vekst. Det var litt som foreldre som måler høyden og vekten til barna. Når barna blir tenåringer blir det viktigere å bry seg om hvordan de utvikler seg som enkeltindivider, tar ansvar og blir en del av samfunnet. Det er hva vi gjør nå, sa Tung.

I fjor chartret Alibaba over 3000 fly for å kunne ha produkter fra utlandet på lager. Alibaba lover å redusere utslipp med 30 prosent i år fra singeldagen, men har ikke kvantifisert dette. Greenpeace har tidligere sagt at singeldagen har skapt over 50.000 tonn klimagasser.

Strengere reguleringer

Kinas president Xi Jinping og kommunistpartiet har vingeklippet Ma og andre topper i teknologi- og oppstartssektoren i Kina. De ble sett på som for mektige og kunne utgjøre en trussel for kommunistpartiet og stabiliteten i det kinesiske samfunnet.

Alibaba vil donere en krone til veldedige formål, blant annet til enslige eldre og foreldreløse barn, for transaksjoner som deles på sosiale medier. President Xi har de siste månedene frontet «felles velstand» i det kinesiske samfunnet for å få ned ulikheter.

Tencent, som sammen med JD.com i mange år har vært den største konkurrenten til Alibaba, la frem kvartalsresultater på onsdag. Omsetningen økte med 13 prosent. Dette er den laveste veksten siden selskapet ble børsnotert i 2004.

Aksjekursen har falt med 15,5 prosent i år.

– Strengere reguleringen er den nye virkeligheten for hele bransjen. Det gjelder ikke bare Kina, men også globalt, sa direktør Martin Lau i en telefonkonferanse med analytikere etter resultatfremleggelsen.

Analytikere venter en svak vekst i bruttoomsetningen fra singeldagen i Kina i år.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.