Den kinesiske økonomien sliter på alle kanter. Eksporten har falt de siste månedene, det er pessimisme i næringslivet, eiendomssektoren ligger nede og ingen vet hvor omfattende og alvorlig den siste koronasmittebølgen er.
Nå kommer det omfattende lettelser for økonomien i håp om å få opp aktiviteten i tidligere viktige sektorer. Investorer har våknet opp til et børsrally.
Sjokkerte investorer
Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen har steget med 42 prosent siden slutten av oktober. Oppgangen fortsatte torsdag morgen. I åpningsminuttene steg nøkkelindeksen med over 2,4 prosent.
Nasdaq Golden Dragon China Index, hvor kun kinesiske selskaper børsnoterte i USA inngår, har den beste starten på et børsår som noensinne er registrert, med en oppgang på 13 prosent.
Det er i hovedsak kinesiske selskaper fra teknologi- og eiendomssektoren som står bak oppgangen både i USA og Hongkong.
– Kina har gått fra å være problembarnet i fjor, som ingen ønsket å investere i, til «la-oss-gå-videre»-fasen. La oss gå videre fra covid og reguleringen og se på økonomien. Mange investorer er sjokkerte eller svært undervektet på kinesiske aksjer. De må korrigere dette i møtet med de store endringene som skjer, sier porteføljeforvalter Nuno Fernandes hos GS&K Investment Management til Bloomberg.
De kinesiske eiendomsprisene falt for første gang siden 2014 i fjor, ifølge China Index Academy. Kinesiske myndigheter har de siste ukene gitt klare signaler om at de vil støtte opp rundt blant annet eiendomssektoren.
– I den nylig avholdt arbeidskonferansen har regjeringen prioritert å gjenopplive forbruket og støtte privat sektor, skriver analytiker Fawne Jiang hos Benchmark i en ny rapport.
Problemene er løst
Alibaba var i 15 år selve symbolet på «det nye Kina» hvor entreprenører og privat kapital fikk nesten frie tøyler. Sammen med konkurrenten Tencent dominerte de to selskapene internett- og teknologisektoren, men hele oppstartssektoren i Kina i mange år med nøkkelinvesteringer.
Høsten 2020 ble det full stans. Like før det Alibaba-kontrollerte finansteknologiselskapet Ant Financial skulle gjennomføre en kapitalinnhenting og børsnotering satte kinesiske myndigheter ned foten. Samtidig forsvant grunnlegger Jack Ma fra offentligheten.
Nå har Ant fått klarsignal fra kinesiske myndigheter til å hente inn 15 milliarder kroner i ny egenkapital. Dette gjør også selskapet i stand til å øke lån og finansiering til forbrukere som benytter finanstjenestene, som ligger på en app.
«Vi ser dette som et signal om at Ants problemer med regulatorer er løst», skriver Daiwa Capital Markets i en rapport.
Alibabas aksjekurs stupte fra 310 dollar i oktober 2020 til 61 dollar i oktober i fjor – en nedgang på over 80 prosent. På det meste hadde Alibaba en børsverdi på rundt 800 milliarder dollar og var det Asias mest verdifulle selskap.
Nå er det i ferd med å snu. På onsdag steg Alibaba-kursen med over 13 prosent ved New York-børsen. Oppgangen fortsetter i Hongkong på torsdag. Siden oktober har aksjekursen steget med nesten 70 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.