De siste innstramningene rettet mot kinesiske teknologi- og utdannelsesselskaper har skremt investorer – ikke bare ved Kina-børsene, men også i USA.

Golden Dragon China Index ved Nasdaq-børsen i New York, hvor 98 kinesiske selskaper inngår, har falt 15 prosent de to siste handelsdagene.

Dette er det største fallet i en tilsvarende handelsperiode siden under finanskrisen i 2008. Siden toppen i februar har børsverdiene for selskapene i Golden Dragon-indeksen falt med 769 milliarder dollar (6800 milliarder kroner).

Nedgangen fortsatte da handelen startet ved Asia-børsene tirsdag – for tredje dag på rad med for de kinesiske teknologi- og internettselskapene.

Tencent, som er det mest verdifulle kinesiske selskapet, har falt med ni prosent ved Hongkong-børsen. Alibaba har falt med 7,8 prosent. Internettselskapet Meituan har sett kursen stupe med 14,2 prosent.

Hovedindeksen, Hang Seng, er nesten fem prosent lavere idet handelen avsluttes. Hovedindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 2,5 prosent i løpet av dagen.

– Umulig å investere

Kinesiske myndigheter bekreftet i helgen at de vil forby selskaper å drive privatundervisning med profitt. TAL Education, New Oriental Education & Technology og Gaotu Techedu falt alle med over 25 prosent på mandag. Siden februar har de falt med over 90 prosent.

«De nye tiltakene gjør at det i realiteten ikke er mulig å investere i disse selskapene. Det verste som kunne skje har skjedd», skriver JPMorgan Chase i en analyse.

Internasjonale finansinstitusjoner frykter det kommer innstramninger for andre bransjer og selskaper.

«Det er panikksalg i markedet nå. Investorer priser inn muligheten for at myndighetene i Beijing vil komme med innstramninger i andre bransjer som har opplevd en høy vekst de siste årene», skriver analysesjef Castor Pang hos Core Pacific Yamaichi i en rapport.

– Alle er i siktet

De kinesiske finansteknologiselskapene, som utgjorde en trussel for den statskontrollerte tradisjonelle finanssektoren, er allerede blitt vingeklippet. Alibaba står bak finansteknologiselskapet Ant Group.

Transportselskapet Didi fikk beskjed om at de ikke får nye kunder i Kina tre etter selskapet ble børsnotert i USA i slutten av juni. Didis aksjekurs er mer enn halvert fra toppen den 1. juli.

– Alle er i siktet. Det er veldig vanskelig å navigere når virksomheten i løpet av en helg blir skrevet ned til null på grunn av et offentlig påbud. Hvordan i all verden kan en planlegge for det, spør analytiker Fraser Howie, som har skrevet flere bøker om den kinesiske finanssektoren, overfor Bloomberg.

Sjefstrateg Hong Hao i den statseide kinesiske banken BoCom International tror at myndighetene har pekt ut andre bransjer, blant annet eiendomssektoren og leverandører av private helsetjenester.

– Dette er bransjer hvor de mest smertefulle reformene fortsatt ikke er gjennomført, sier han til Wall Street Journal.

Venter nye tiltak

Analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics skriver i en rapport at det er ikke er tvil om at myndighetene er villige til å tirre investorer for å nå større politiske mål nå enn de var for få år siden.

Aksjeinvestorer tør ikke å vente for å se hvilke nye innstramninger eller regulatoriske endringer som vil komme.

– Hele markedet er nervøst. Det vet ikke hvor de neste tiltakene og innstramningene vil skje. I stedet for å vente for å finne det ut, velger mange investorer å selge, sier Justin Tang, United First Partners' analysesjef for Asia, til Wall Street Journal.

Kinas største eiendomsselskap, China Evergrande, har falt med 10,6 prosent ved Hongkong-børsen tirsdag formiddag. De siste 12 månedene har børsverdien falt med over 70 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.