På 13 år bygget Wu Xiaohui opp et av Kinas største privateide forsikringsselskaper.
Eierstrukturen i Anbang Insurance har vært svært uoversiktlig. Selskapet hadde tilgang til finansiering fra statlige finansinstitusjoner og det kinesiske kapitalmarkedet.
Wu ble sett på som urørlig da han var gift med barnebarnet til Deng Xiaoping – den kinesiske lederen som åpnet Kina til omverdenen for nesten 40 år siden med økonomiske reformer.
Nå venter 51-åringen, som forsvant i fjor sommer og har sittet fengslet, på dommen.
Wu er tiltalt for å ha svindlet Anbang Insurance for 65,2 milliarder yuan, tilsvarende 82 milliarder kroner.
– Dette er den største svindelen i Kinas historie, sa forsvarsadvokat Zhang Yaojun til Insurance Journal nylig.
Klar beskjed fra ledelsen
Tiltalen mot Wu ble tatt ut i februar og måneden etter ble det gjennomført en kort rettssak.
Den var som vanlig ikke åpen for publikum, men videoopptak er blitt delt på sosiale medier i Kina.
«Myndighetene ønsker å sende en tydelig beskjed til entreprenører. De bruker kanskje det mest skjerpende eksempelet», skriver South China Morning Post på lederplass.
Ifølge lekkasjer fra tiltalen skal forsikringsselskapet ha oversolgt forsikringsprodukter verdt 724 milliarder yuan, tilsvarende 900 milliarder kroner. En del av pengene er overført til andre selskaper for investeringer, nedbetaling av gjeld og privat forbruk.
«Han skjønner tiltalen og har unnskyldt handlingene», skrev domstolen i Shanghai i en kort melding på sosiale medier.
Ifølge South China Morning Post kom dette på slutten av den korte rettssaken hvor han ba om en mild straff.
Vokste raskt
Forsikringsselskapet Anbang Insurance tok store markedsandeler i Kina på rekordtid.
Fra 2014 til begynnelsen av 2017 foretok Anbang oppkjøp for over 30 milliarder dollar.
Det verserer rykter om at medlemmer av den kinesiske kommunisteliten brukte selskapet til å kanalisere penger ut av Kina for å omgå valutarestriksjonene. I og med at selskapet ikke er børsnotert har det vært svært vanskelig for utenforstående å få innsyn.
Da president Xi Jinping i 2015 åpnet for at kinesiske selskaper skulle investere mer utenlands, lot ikke selskapet muligheten gå fra seg.
Wu Xiaohui satte prisrekord da han betalte 1,95 milliarder dollar for luksushotellet Waldorf Astoria i New York.
Nå har representanter for internasjonale banker blitt invitert til å foreslå hvordan selskapets verdier kan selges. En gruppe var i Beijing tidligere i april, ifølge Bloomberg News.
Staten tok i februar over kontrollen av forsikringsselskapet og stilte med finansiering. Kinesiske banker har store utestående lån.
– En bankkollaps kan føre til konsekvenser for økonomien og betydelige tap for småinvestorer. Det kan påvirke kommunistpartiets anseelse, sier direktør Brock Silvers hos Kaiyuan Capital til Bloomberg.
Kinesiske krokodiller
Anbang er et av syv-åtte privateide selskaper som kinesiske myndigheter mener utgjør en risiko for finanssektoren i landet.
Alle har til felles at de har hatt sterke gründere ved roret, godt kontaktnett, mye gjeld og ekspandert svært raskt på kort tid.
Flere av grunnleggerne, kalt «krokodiller» i kinesiske medier, er anholdt, varetektsfengslet eller «samarbeider» med politi og påtalemyndigheter.
Xiao Jianhua, som var Kinas 32. rikeste med en formue på seks milliarder dollar i 2016, var i Hong Kong i januar i fjor da han ble hentet midt på natten på hotellet og sendt tilbake til Kina.
I et intervju med The New York Times i 2014 bekreftet han at han hadde bistått familiemedlemmer av Xi Jinping med å selge selskaper, eiendommer og aksjer da Xi ble president i 2013 og lanserte en antikorrupsjonskampanje.
Det er ventet at rettssaken mot Xiao vil finne sted om kort tid.(Vilkår)