Ant Group, som tilhører sfæren rundt den kinesiske internettgiganten Alibaba, skulle etter planen gjennomføre en emisjon og børsnotering i Shanghai og Hongkong i slutten av oktober.

Tilretteleggerne har planlagt å hente inn mellom 30 og 35 milliarder dollar i emisjonen for hva som er verdens største finansteknologiselskap. Dette er en ny rekord. Nå står børsnoteringen i fare.

– Det er opprørende

Kilder sier til Reuters at det amerikanske utenriksdepartementet har oversendt et forslag til president Donald Trump om at Ant Group skal plasseres på en svarteliste («Entity list») og underlegges strenge sanksjoner – tilsvarende hva som har skjedd med Huawei.

Ledende republikanske politikere i Senatet støtter forslaget.

– Det er opprørende at Wall Street belønner det kinesiske kommunistpartiets åpenbare angrep på Hongkongs frihet og selvstyre ved å tilrettelegge for en børsnotering i Hongkong og Shanghai. Trump-administrasjonen bør seriøst vurdere alternativene som er tilgjengelig for å forsinke børsnoteringen av Ang Group, sier Senator Marco Rubio til nyhetsbyrået.

De amerikanske finansinstitusjonene Citigroup, JPMorgan og Morgan Stanley er tilretteleggere for emisjonen sammen med China International Capital Corp.

Alibaba eier 33 prosent av selskapet. Alibabas grunnlegger Jack Ma, som har en formue på over 50 milliarder dollar og troner på toppen av den kinesiske milliardæroversikten, kontrollerer selskapet via intrikate aksjonæravtaler.

– Først og fremst symbolsk

Ant Group står bak betalingsplattformen Alipay, som nesten alle kinesere har installer på smarttelefonen. I 2019 ble det formidlet transaksjoner for 16.000 milliarder dollar. Rundt 80 millioner butikker, restauranter og nettbutikker tilbyr betalingsløsningen.

Ant har inngått partnerskap med konkurrenter og tradisjonelle banker i Afrika, Europa og andre asiatiske land. Norske Vipps inngikk et strategisk samarbeid med Ant for to år siden. Under fem prosent av transaksjonene kommer fra markeder utenfor Kina.

– Dette er først og fremst symbolsk. Det vil ikke stanse Ant fra hverken å bli børsnotert eller å investere i viktige nye områder, som for eksempel blokkjede. Men, svartelistingen er effektiv på et annet område; å gjøre andre land forsiktige med å knytte deres tekniske økosystemer til Kina, sier geopolitisk rådgiver Abishur Prakash hos Center for Innovating the Future (CIF) i Canada til CNBC.

– Interessekonflikt? Helt klart

Kinesiske myndigheter har igangsatt en egen etterforskning. Ant skal ha tilbudt brukere av Alipay-appen mulighet til å delta indirekte i emisjonen ved å kjøpe seg inn i fem fond som har fått tildelt aksjer eksklusivt.

– Er dette en interessekonflikt? Det er helt klart. Fra et etisk ståsted bruker du din egen plattform for å hente inn penger fra kundene dine for å investere i ditt eget selskap, sier direktør Peter Alexander hos det kinesiske konsulentselskapet Z-Ben til Financial Times.

Ant-ledelsen avviser dette og sier at de nyetablerte fondene ikke har stilt som garantister for den planlagte emisjonen.

Alipay-appen tilbyr over 6000 ulike investeringsprodukter. Kinesiske reguleringsmyndigheter vurderer om dette er lovlig. Det kan ha store konsekvenser for rollen meglerhus og investeringsbanker har i forbindelse med fremtidige emisjoner og børsnoteringer.

– Dette kan ha en dramatisk innvirkning på de kinesiske kapitalmarkedene. Målet med dette er å la kinesiske selskaper i økende grad få omgå tradisjonelle investeringsbanker og få direkte tilgang til havet av kapital som småinvestorer sitter på via apper som Alipay og Tencents WeChat, sier tidligere investeringsdirektør Brock Silvers hos Adamas Asset Management til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.