Da Samsung, HTC, Sony og andre asiatiske smarttelefonprodusenter begynte å tilby smarttelefoner med større skjermer, tviholdt og forsvarte daværende Apple-sjef Steve Jobs de langt mindre Iphone-modellene med 3,5 tommers skjerm.

– Ingen kommer til å kjøpe store telefoner, sa han under en pressekonferanse i 2010.

En av de kommende Iphone-modellene vil ha 6,5 tommers skjerm – og bli en av de største smarttelefonmodellene i markedet. De to andre modellene vil ha skjermstørrelser på 5,8 tommer og 6,1 tommer.

– Pluss med større skjerm

Produktlanseringene fra Apple stør i kø i høst. Målet er å stanse kinesiske Huawei og andre asiatiske konkurrenter i å ta nye markedsandeler i toppsegmentet i vekstmarkeder i Asia. Tre nye Iphone-modeller lanseres i midten av september.

– Iphone-salget vil havne på mellom null og fem prosent årlig. Det de planlegger å gjøre i høst vil sørge for at de holder denne kursen, sier mangeårig Apple-analytiker Gene Munster, og direktør i Loup Ventures til Bloomberg.

Apples nye toppmodell, som internt går under navnet D33, vil ha en 6,5 tommers stor oled-skjerm. Konkurrenten Samsung lanserte tidligere i august Galaxy Note 9-modellen med en 6,4 tommers skjerm av super amoled-typen.

– Det er alltid et pluss å ha en større skjerm, sier Munster.

Den eksisterende Iphone X-modellen vil få en oppgradering, men vil beholde den 5,8 tommers store skjermen.

Forsinket billigmodell

Asiatiske smarttelefonkunder stiller andre krav enn amerikanske og europeiske kunder, og Apple har lyttet. To av modellene vil i enkeltmarkeder ha plass til to sim-kort. Dette er noe asiatiske konkurrenter har tilbudt i mange år og er blitt etterlyst fra kunder som har vurdert Iphone.

Kinesiske Huawei lanserte tidligere i år toppmodellen P20 Pro med tre kameraer. Dette gjør det enklere å ta bilder i dårlig lys og bruke 3D-funksjoner. Huawei-telefonen er blitt svært godt mottatt i blant annet Asia, Midtøsten og deler av Europa.

Apple har vurdert tilsvarende kameraoppsett, ifølge Forbes, men denne uken skriver asiatiske medier at dette neppe kommer før i 2019.

Apple vil også lansere en «billigmodell» med en 6,1 tommers lcd-skjerm. Produksjonen av denne modellen har nettopp startet og vil bli forsinket med en måned, ifølge analytiker Ming-Chi Kuo hos KGI Securities, som er den Apple-analytikeren som oftest har rett i sine prognoser og lekkasjer.

I andre kvartal falt smarttelefonsalget med tre prosent til 350,4 millioner enheter, ifølge Strategy Analytics. Huawei gikk for første gang forbi Apple og er verdens største smarttelefonprodusent med en markedsandel på 15,5 prosent – mot Apples 11,8 prosent.

– Apple må innovere og komme opp med ny design for Iphone hvis de ønsker å øke volumsalget av Iphone. De kan kanskje tilby to sim-kort eller brettbare skjermer på kommende modeller, sa direktør Woody Oh hos Strategy Analytics da de la frem den siste analysen i august.

Trådløs ladematte

Et team fra finansinstitusjonen Barclays har den siste uken hatt møter med Apples underleverandører. De skriver i en analyse at Apple kan fjerne 3D Touch-funksjonen, som gjør at telefonen skiller mellom lette og harde berøringer på skjermen.

Barclays forventer at Apple vil lansere en billigere smarthøyttaler i 2019. Homepod-modellen som ble lansert i januar har hatt et skuffende lavt salg på rundt fem millioner enheter. Airpod 2 vil lanseres i fjerde kvartal, og trådløs ladematte med AirPower skal være tilgjengelig i september.

Iphone-toppmodellen vil koste rundt 1000 dollar internasjonalt – det samme som fjorårets Iphone X-modell, mens «billigmodellen» med lcd-skjerm ventes å ligge på mellom 600 og 700 dollar – sannsynligvis under 6000 kroner. Den vil komme med den nye A12-prosessoren som i de to toppmodellene og i fem ulike farger, ifølge KGI Securities(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gråbeins Gadget Guide: Tester Sono Beam Lydplanke
03:10
Publisert: