På fire måneder har Apples børsverdi falt med 440 milliarder dollar – mer enn den samlede norske verdiskapingen i 2017, målt i bruttonasjonalprodukt – og mer enn verdien av nesten alle USAs største selskaper.

Apple, som var første børsnoterte selskap til å passere en børsverdi på 1000 milliarder dollar, er nå verdt 672 milliarder dollar. Resultatvarselet fra konsernsjef Tim Cook, om svak etterspørsel i det kinesiske markedet, har sendt sjokkbølger gjennom aksjemarkedene.

Rammer underleverandører

Tokyo-børsen åpnet til første handelsdag i det nye året på fredag. Nikkei-indeksen falt umiddelbart med over 700 poeng – tilsvarende 3,7 prosent. Apple-leverandørene Murata og Taiyo Yuden fulgte i Apples fotspor og falt med godt over ti prosent i morgentimene.

– Troen på inntjening hos globale selskaper forsvinner med handelskonflikten mellom USA og Kina. En forverret Apple-inntjening vil føre til lavere ordrer for underleverandører, også de i Japan. Det kan føre til kostnadskutt, advarer leder for investeringstjenester hos Mizuho Securities til Bloomberg.

Analytikere har nedjustert kursmålet på Apple det siste døgnet fra i gjennomsnitt 217 dollar for en uke siden til 200 dollar nå. Dette er nesten 30 prosent høyere enn sluttkursen på torsdag. Analytikere er i tvil om hvor bunnen ligger.

Goldman Sachs har satt et kursmål på 140 dollar – det laveste av alle analytikere. Finansinstitusjonen har nedjustert omsetningen for 2019 med seks prosent til 253 milliarder dollar. Flere tror at Apple vil foreta tilbakekjøp av aksjer, noe som kan støtte opp rundt kursen.

– Et sykt marked

De ledende indeksene ved amerikanske børser falt kraftig torsdag med S&P 500 ned 2,5 prosent. Shanghai-børsen har falt med over 30 prosent siden januar i fjor. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er over 20 prosent lavere fra toppen i 2018.

– Vi er inne i et sykt marked, sier direktør Art Cashin ved UBS til CNBC, som er en av de mest erfarne børsveteranene ved Wall Street og har handlet aksjer siden han startet karrieren i 1964.

Han sammenligner børsen med en nyoperert hjertepasient som må være forsiktig de første dagene og må finne ut hvor mye han kan bevege seg.

Vindu på gløtt

Representanter fra Trump-administrasjonen setter seg på flyet til Kina i helgen for å forsøke å starte samtaler som kan føre til en løsning på handelskrigen mellom de to landene. Om knappe to måneder går fristen ut og president Donald Trump har lovet å øke straffetollene på kinesiske produkter.

De amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM) falt til det laveste nivået på to år, ifølge den siste målingen. Underindeksen som viser ordreinngangen falt kraftig fra november til desember.

– Dette er sannsynligvis de første dataene som indikerer at den innenlandske amerikanske økonomien svekkes litt, sier sjeføkonom Michael Gapen hos Barclays til CNBC.

Citigroups Cesar Rojas, som har overoppsynet med den internasjonale økonomien, mener det er mulig å få til en avtale.

– Det er svakere vekst i Kina, aksjemarkedene har falt i begge land og det gjør at det er et vindu som har åpnet. Det kan bli lukket snart, sier Rojas til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: