Kinesiske myndigheter fortsetter nullsmittestrategien med i realiteten stengte grenser og massetesting av innbyggerne i landet. I Zhengzhou, som har over 10 millioner innbyggere, ble det offisielt registrert 95 nye smittetilfeller de fire siste dagene i forrige uke.
Det er nok til at alarmen går.
– Det er bare trist
Rundt 300.000 ansatte jobber ved den Foxconn-eide fabrikken i storbyen Zhengzhou i Henan-provinsen, som går under navnet «Iphone City». I helgen har ansatte klatret over høye piggtrådgjerder og begynt å gå til fots langs sideveiene for å slippe unna.
– Enkelte gikk gjennom landbruksområder med bagasjen, dyner og tepper. Det er bare trist, sier en WeChat-bruker, ifølge Reuters.
Den kinesiske sensuren har jobbet på overtid i helgen og forsøkt å fjerne bilder og videoer av desperate ansatte som forsøker å rømme fra Foxconn-fabrikken.
– Det var fullstendig kaos på sovesalene. Vi hoppet over et plastgjerde og et metallgjerde for å slippe unna, sier en ansatt med etternavnet Xia til Financial Times.
Fabrikkledelsen har innført et lukket system hvor ansatte ikke får bevege seg utenfor fabrikkområdet eller de enorme sovesalene og hyblene. De er blitt sendt i lukkede busser fra innkvarteringsområdene – alt for å opprettholde Iphone-produksjonen.
Noen av Kinas største selskaper er blitt tvunget til å innføre et lukket kretsløpssystem for å holde koronasmitten unna. Arbeidere spiser, sover og trener på jobb, av og til i månedsvis,
– Jeg vil aldri reise tilbake til Foxconn. De viser ikke medmenneskelighet der, sier en ansatt med etternavnet Xi til Financial Times, som rømte fra fabrikkområdet natt til søndag.
– Lokker med gratismåltid
Alle ansatte testes daglig for koronasmitte. Smittede, og alle de har vært i kontakt med, isoleres. Foxconn-ledelsen ved fabrikken ber ansatte om å komme tilbake på jobb.
– Vi er veldig klar over at den pågående situasjonen er en langvarig kamp, sier Foxconn i en kort uttalelse, hvor de sier de er i ferd med å få situasjonen under kontroll.
I en melding til ansatte lover de å forbedre forholdene på arbeidsplassen og ved sovesalene for de som velger å fortsette å jobbe der.
Det taiwanske selskapet lokker ansatte med et gratis måltid og en bonus på 1500 yuan (2140 kroner) hvis de forlater sovesalene og drar på jobb. Kantinene ved fabrikken har holdt stengt og maten er blitt levert på hyblene siden midten av oktober.
– Selskapet trenger ansatte. Hvis ingen kommer på jobb, hvordan kan selskapet holde på, spør selskapet i en video som ble lastet opp på en lukket gruppe for ansatte på det sosiale nettverksstedet WeChat i helgen.
Global kapasitet rammet
Dette er en gigantfabrikk – også i kinesisk sammenheng. Fabrikken eksporterte elektronikk verdt 320 milliarder kroner i 2021 og var Kinas tredje største enkelteksportør i 2019, ifølge en statlig kinesisk tenketank som Financial Times siterer.
– Over ti prosent av den globale Iphone-kapasiteten er rammet etter at Zhengzhou-fabrikken uten forvarsel innførte et lukket produksjonssystem, sier den respekterte Apple-analytikeren Ming-Chi Kuo hos TF International Securities på Twitter.
Han tror dette vil ramme Iphone-produksjonen i begrenset omfang, men at det sannsynligvis vil føre til høyere kostnader. Apple nevnte ikke produksjonsproblemene i Kina under resultatfremleggelsen før helgen.
Apple lanserte de siste Iphone-modellene i september. Som den eneste av de største smarttelefonprodusentene, økte Apple salget i et fallende marked i andre kvartal. Rundt halvparten av Apples samlede Iphone-produksjon skjer i Zhengzhou.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.