Etter over tre uker med nedstengning for Tesla-fabrikken utenfor Shanghai er fabrikkansatte på vei tilbake. Og der skal de bli værende under et lukket system («close-loop system») som skal forhindre koronasmitte. Ansatte skal testes før de slipper inn porten.
Produksjonen skal settes i gang, men det forutsetter at ansatte jobber 12 timers skift, og spiser og sover ved fabrikken. Ifølge Bloomberg vil de få tre gratis måltider og et «stipend» på 400 yuan (550 kroner) dagen. Normalproduksjonen er rundt 2100 biler i døgnet.
– Det er igangsatt begrenset produksjon. Vi gikk glipp av mange dager med produksjon, men fabrikken vil ta revansj, sa Tesla-sjef Elon Musk under kvartalspresentasjonen onsdag kveld.
Alvorligere enn under energikrisen
Shanghai er gradvis i ferd med å gjenåpne etter å ha vært helt nedstengt og isolert i nesten fire uker. Rundt halvparten av befolkningen får bevege seg utendørs igjen, men det meste av butikker, restauranter og andre bedrifter er stengt.
Unntaket er en del fabrikker som er viktige for å holde den kinesiske økonomien i gang. Internasjonale finansinstitusjoner forsøker å se på konsekvensene for den økonomiske veksten i Kina, men også hva dette betyr for de globale forsyningskjedene og produksjon over hele verden.
– Vi tror konsekvensene er mye alvorligere enn under energikrisen i fjor, da dette involverer mange ulike forsyningskjeder. Forstyrrelsene omfatter ikke bare et enkeltselskap eller en bransje. Dette er en hendelse som i verste fall kan føre til et brudd i forsyningskjeden, sier styreformann Paul Peng i AU Optronics til næringslivsavisen Asia Nikkei.
AU Optronics er en stor og viktig underleverandør av pc-skjermer til produsentene Dell, HP og Lenovo. De leverer også skjermer til bilprodusenten Tesla, BMW, Ford og Toyota. Selskapet har selv problemer med leveranser.
– Det er alvorlig mangel på helt enkle leveranser som emballasje. Det er knapphet på sjåfører som kan levere materialer og komponenter. Det vil i alle fall ta et kvartal til før produksjonen normaliseres, sier han.
Smarttelefonsalget i verden falt med 11 prosent i første kvartal, ifølge analyseselskapet Canalys. Samsung og Apple forsterket markedsposisjonene med henholdsvis 24 og 18 prosent markedsandel. Kinesiske Xiaomi hadde 13 prosent av det globale markedet.
Julehandelen kan ryke
Foxconn, som mer Apples største og viktigste produsent, har klart å holde de største fabrikkene gående. Underleverandøren Pegatron har stengt fabrikker i Shanghai og andre deler av landet.
– Pegatron-nedstengningen er som å kaste bensin på brannen som allerede herjer på forsyningskjedene for Apple og andre deler av økosystemet til Iphone. Det forsterker forsyningsproblemene for Iphone idet Apple har sett en bedring, sa analytiker Dan Ives hos meglerhuset Wedbush Securities til CNBC nylig.
Quanta, som produserer Apples Mac-serie, har holdt fabrikkene stengt i flere uker. Rundt fem prosent av selskapets 40.000 ansatte var tilbake på jobb ved begynnelsen av uken. Dette skal øke til 15 prosent innen fredag, ifølge analytiker Ming-Chi Kuo, som følger Apple tett.
Alt dette kan føre til forsinkelser langt frem i tid. Det er også kaos ved havner i Kina. Dette kan raskt spre seg til havnene i Europa og Nord-Amerika, slik det har vært tidligere under pandemien.
– Mai og juni vil være avgjørende for mange elektronikkselskaper. Hvis produksjonen ikke øker i tide slik at produktene kan sendes via cargoskip, er det en sjanse for at de går glipp av julehandelen i Europa og USA, sier en direktør hos en leverandør til pc-produsenten HP til Nikkei Asia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.