Kina er i ferd med å forsøke lettelser og en mer omfattende gjenåpning etter å ha vært underlagt verdens strengeste smitteverntiltak i nesten tre år. Siden helgen har det vært mulig å benytte kollektivtransport uten å fremlegge testresultater fra mobilapper, som alle benytter.

Dette utløste optimisme for Kina-aksjer på mandag. Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen steg med over 4,5 prosent på mandag og har steget med over 33 prosent siden slutten av oktober. Det var en svak nedgang ved Kina-børsene tirsdag.

Omsetningskollaps

Verdens største Iphone-fabrikk, som har nesten 300.000 ansatte, ble rammet av et koronavirusutbrudd i oktober. Ansatte ved Foxconn-fabrikken forsøkte å flykte fra Zhengzhou-komplekset idet kinesisk politi ble satt inn for å isolere «Iphone City» fra omverdenen.

Fabrikkledelsen innførte et lukket system hvor ansatte ikke fikk bevege seg utenfor fabrikkområdet eller de enorme sovesalene og hyblene. Det skapte store protester. Månedsrapporten viser at det ikke bare er den aktuelle Foxconn-fabrikken som ble rammet, men også andre fabrikker.

Foxconn, som produserer svært mye av Apples produkter ved fabrikker i Kina, fikk en omsetningssvikt på 29 prosent i november sammenlignet med oktober, og 11 prosent lavere sammenlignet med november 2021.

Omsetningen endte på 551 milliarder taiwanske dollar (179 milliarder kroner).

Dette er første gang på 12 år at selskapet ikke har hatt en omsetningsvekst i november sammenlignet med samme måned foregående år. Dette er tradisjonelt høysesong hvor alt settes inn for å få ferdig produkter for julehandelen.

«Situasjonen er brakt under kontroll og november vil være den hardest berørte måneden. Foruten å omfordele produksjonskapasitet til forskjellige fabrikker har vi begynt å rekruttere nye ansatte. Vi beveger oss gradvis i retning av en normalproduksjon», skriver Foxconn i børsmeldingen.

Iphone-salget i Kina falt med 46 prosent i forrige uke, ifølge en rapport fra Jefferies.

«Dette er tredje uke med sekvensiell nedgang og et årlig fall. Vi tror dette i hovedsak skyldes forsyningsbegrensninger fra Foxconn-fabrikken i Zhengzhou», skriver analytikerne, ifølge Financial Times.

Ville Vesten i India

Store selskaper, som i flere tiår har gjort seg avhengige av fabrikker i Kina, er i ferd med å redusere risikoen ved å spre produksjonen til flere land. Dette har skutt fart i høst.

Ifølge Wall Street Journal har Apple akselerert planene om å skifte noe av produksjonen vekk fra Kina de siste ukene. Leverandører er blitt bedt om å planlegge for produksjon i blant annet Vietnam og India.

– Tidligere tok de ikke hensyn til konsentrasjonsrisikoen. Frihandel var normen og ting var veldig forutsigbare. Nå har vi gått inn i en ny verden, sier den tidligere Foxconn-direktøren Alan Yeung til den amerikanske næringslivsavisen.

Analytiker Ming-chi Kuo, som i over ti år har lekket nye produkter og nyheter fra Apple, og er kjent for å ha svært gode kontakter i hele forsyningskjeden, sa nylig at Apple planlegger å produsere mellom 40 og 45 prosent av Iphoner i India i fremtiden.

– De vil ikke produsere de mest avanserte Iphone-modellene i India og Vietnam. India er som det Ville Vesten når det gjelder lover og å flytte ting. Apple må finne flere steder som kan erstatte Iphone City, sier tidligere Foxconn-direktør Dan Panzica til Wall Street Journal.

Venter elendige handelstall

Onsdag kommer de kinesiske handelsstatistikkene for november måned. Reuters har hentet inn prognoser fra 28 finansinstitusjoner og medianprognosen viser en nedgang i eksporten på 3,5 prosent. I oktober var fallet på 0,3 prosent.

Slår dette til, vil det bli den verste måneden for kinesisk eksport siden mai 2020. Foreløpige handelsstatistikker fra Sør-Korea viser at eksporten til Kina falt med 25,5 prosent i november sammenlignet med samme måned i fjor.

«Den samlede kinesiske økonomien vil nesten ikke ha vokst i det hele tatt i november. Det styrker våre prognoser om en vekst på 2,4 prosent for fjerde kvartal», skriver Nomura i en ny rapport.

Den japanske finansinstitusjonen etterlyser klar kommunikasjon fra kinesiske myndigheter med klare prioriteringer fremover – ikke minst inn i 2023.

«For å stabilisere forventningene og øke tilliten hos alle, bør vekstmålet for 2023 settes til over fem prosent. Det bør sendes et tydelig signal om at utvikling har topp prioritet og at de økonomiske aktivitetene har gjenåpnet», skriver Nomura-teamet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.