Mot slutten av forrige uke gikk det rykter om at det nasjonale folkehelseinstituttet ville holde en pressekonferanse i helgen hvor det ville komme endringer i nullsmittestrategien og en forsiktig gjenåpning over flere måneder.

– Risikoen er, selvfølgelig, at det kan komme en skuffelse da dette for øyeblikket kun er rykter og spekulasjoner, sa leder for markedsstrategi for fremvoksende markedet hos meglerhuset TD Securities, Mitul Kotecha, til CNN på fredag.

Det viste seg å stemme.

– Ny global smittebølge

Under pressekonferansen forsvarte ledelsen i National Administration of Disease Control and Prevention strategien Kina har ført i nesten tre år, med massetesting og i realiteten stengte grenser. Det kommer ingen lettelser på de eksisterende restriksjonene.

– I vinter vil vi se en ny smittebølge globalt. I Kina har koronavirusutbruddene tatt seg kraftig opp i enkelte områder. Risikoen for influensasmitte øker også. Vi vil fastholde på dynamisk zero-covid og fortsette med å forbedre kontrollmekanismene for å tilpasse oss endringer i viruset, sa Hu Xiang.

Antall bekreftede smittetilfeller har økt til det høyeste på seks måneder, ifølge offisielle statistikker. På lørdag ble det bekreftet 4420 smittetilfeller – i et land med 1,4 milliarder mennesker. Dette er samme smitteantallet som i Singapore, som har fem millioner innbyggere.

Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen, hvor tungvektere fra det kinesiske fastlandet inngår, steg med 5,4 prosent på fredag i forventningen om at det kunne komme lettelser. Nøkkelindeksen endte uken 8,7 prosent høyere og hadde den beste uken på over et tiår.

Ingen tidsplan

Under en telefonkonferanse arrangert av finansinstitusjonen Citi, sa Kinas tidligere statsepidemiolog Zeng Guang, at myndighetene planlegger å gjenåpne grensen mellom Hongkong og fastlandet før neste sommer.

«Det kan være berettiget at aksjekursene øker når forberedelsene på en gjenåpning er i gang. Det er viktig å understreke at vi fortsatt er noen måneder unna selve gjenåpningen», skriver Goldman Sachs i en rapport.

Den australske finansinstitusjonen ANZ tror at kinesiske myndigheter er villige til å justere pandemistrategien.

– Kina føler det haster med å normalisere økonomien. Myndighetene forsøker å gjenoppta den økonomiske og sosiale aktiviteten når smittetallene faller. Men den politiske ledelsen vil ikke ta i bruk «leve med covid»-strategien, skriver sjeføkonom for Kina, Raymond Yeung, i en rapport på mandag.

Han tror at nye vaksiner kan være en potensiell «game changer» og føre til færre krav til jevnlig testing.

– Men, det er ingen definitiv tidsplan for en normalisering i Kina, skriver Yeung.

Redusert Iphone-produksjon

Apple advarte på søndag om at de siste kinesiske koronarestriksjonene ved fabrikken i Zhengzhou har påvirket produksjonen av toppmodellene Iphone 14 Pro og Pro Max.

«Produksjonsanlegget drives for tiden med betydelig redusert kapasitet. Som vi har gjort under hele pandemien, prioriterer vi helsen og sikkerheten til arbeiderne i leverandørkjeden», skriver Apple i en pressemelding.

Apple skriver at det er fortsatt høy etterspørsel etter modellene. De advarer kunder om at de må påvente lengre leveringstid på disse modellene. Et søk på Apples norske nettbutikk mandag morgen viser en leveringstid på «3-4 uker» for Iphone 14 Pro Max.

Dette skjer i hva som er de viktigste salgsukene for Apple og andre store forbrukerteknologiselskaper. Analytikere har ventet en omsetning på 128 milliarder dollar for kvartalet, ifølge Bloomberg. Dette vil i så fall være en ny kvartalsrekord.

Taiwanske Hon Hai Precision Industry, som via datterselskapet Foxconn eier fabrikken i Zhengzhou, venter at nedstengningene vil føre til en innvirkning på fjerdekvartalsresultatene.

«Foxconn jobber sammen med myndighetene i en felles innsats for å utrydde pandemien og gjenoppta produksjonen til full kapasitet så snart det lar seg gjøre», skriver selskapet i en børsmelding mandag morgen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.