Det er fortsatt åtte måneder før Apple vil lansere nye smarttelefoner i Iphone-serien. Bare uker etter lanseringen av de eksisterende modellene måtte produksjonen reduseres ved fabrikker i Kina, hvor alt av Iphone-produksjonen skjer. Etterspørselssvikten fortsetter inn i 2019.

Unikt fall i etterspørselen

Det japanske elektronikkselskapet Nidec er eneleverandør av den lille motoren som får Iphone til å vibrere når det kommer nye meldinger eller en samtale. Selskapet lå an til å legge frem et rekordresultat om kort tid. På torsdag måtte selskapet legge frem et resultatvarsel.

– Jeg har vært en leder i nesten et halvt århundre. Det er første gang jeg har opplevd et så stort fall på én måned. Hva vi opplevde i november og desember var ekstraordinære endringer i etterspørselen, sa styreformann Shigenobu Nagamori på en pressekonferanse.

Han ville ikke bekrefte hvilken kunde som har sendt etterspørselen lavere, men sa at det har vært en «kraftig motvind fra det kinesiske markedet». Apple produserer Iphone ved taiwanskeide fabrikker på det kinesiske fastlandet.

– Skiftet i etterspørselen kom plutselig i november. Vi så en stor nedgang i november og i desember måned. Dette gjelder nye ordrer, salg og utsendelser av produkter, sa Nagamori.

Nidec har vært en av vinnerne ved Tokyo-børsen. Fra 2009 til i fjor ble kursen nesten tidoblet. Det siste året har den falt med over 30 prosent.

Etter resultatvarselet ventes det at selskapets driftsresultat vil falle med 26 prosent mot i fjor og den første omsetningssvikten på ni år.

Skylder på Apple

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) er verdens største kontraktsprodusent av databrikker og komponenter til elektronikkindustrien. Selskapet er produsent av databrikkene til Apples Iphone-produkter.

TSMC kom med resultatvarsel etter børsens stengetid på torsdag. De venter et fall i omsetningen på 22 prosent i inneværende kvartal.

– Vi har opplevd et plutselig fall i etterspørselen. Dette kommer i hovedsak fra de mest avanserte smarttelefonene, sa konsernsjef C.C. Wei.

Det er også lav etterspørsel etter avanserte datamaskiner som benyttes til utvinning av kryptovalutaer. Kundene melder om at de har store lagerbeholdninger.

– Årsaken til den svake utviklingen hos TSMC er hovedsakelig svakt Iphone-salg. Vi venter Iphone-salget vil falle med 13 prosent i 2019 sammenlignet med i 2018, sier analytiker Mark Li hos Bernstein Research til den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To av disse fem næringslivstoppene har ikke vaskehjelp
Men alle har en mening om forslaget om å gi skattefradrag for hjemmetjenester som kjøpes hvitt.
01:26
Publisert: