President Donald Trump signerte i forrige en ordre som forbyr transaksjoner med de kinesiskeide appene WeChat og TikTok fra midten av september.

Mens TikTok er en ren underholdningsapp er WeChat installert på smarttelefoner til 1,2 milliarder brukere. Appen benyttes til alt fra finanstransaksjoner og shopping til kommunikasjon, nyheter og underholdning.

Viktig for kinesiske brukere

Flere amerikanske selskaper har vist interesse for TikTok, blant annet Microsoft og Twitter. Trump har satt en frist på 45 dager til å fullføre forhandlinger og en transaksjon.

WeChat, som eies av Tencent – et av Kinas største selskaper, er ikke til salgs. Appen fungerer som en standardtjeneste på toppen av operativsystemene – om det er på Apples Iphone eller Android-telefoner.

«Siden WeChat er så viktig for kinesiske brukere, mener vi at dette kan føre til en kollaps av Iphone-salget i det kinesiske markedet», skriver analytiker Ming-Chi Kuo hos TF International Securities i en ny rapport.

Kuos rapporter følges tett av Apple-analytikere over hele verden. Han har i mange år kommet med innsideinformasjon på nye Apple-produkter, produksjonsprognoser og salg i nøkkelmarkeder.

«Vi anslår at det globale Iphone-salget kan falle med mellom 25 og 30 prosent», skriver Kuo.

De fleste brukerne er i Kina, men WeChat har også flere hundre millioner brukere utenfor Kina – også i USA. Appen er tilgjengelig på app-tjenestene til både Apple og Google utenfor USA. Den kommer ofte forhåndsinstallert på smarttelefoner i Kina og Sørøst-Asia.

I det «beste scenarioet» vil WeChat kun forsvinne fra Iphone-produkter i USA. Det vil føre til en reduksjon i Iphone-salget på mellom tre og seks prosent, ifølge analytikeren.

Frykter Trump-strategier

Flere finansinstitusjoner har de siste to dagene kommet med advarsler og nedjustert Apples kursmål, som nådde en ny rekord i forrige uke. På tirsdag falt aksjekursen med tre prosent og dro S&P 500-indeksen lavere – og teknologisektoren.

«Gitt at 17 prosent av Apples omsetning i 2019 kom fra Kina kan dette ha en betydelig innvirkning på Apples inntekter», advarer analytiker Chelsey Tam hos finansinstitusjonen Morningstar i en ny rapport.

Lovteksten i Trumps presidentordre er vag og tolkes forskjellig. Advokatfirmaet Steptoe and Johnson mener forbudet gjelder kun installering på smarttelefoner hos amerikanske brukere, ifølge den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.

Advokat Harr Clark hos advokatfirmaet Orrick, som spesialiserer seg på eksportrestriksjoner, mener at Apple vil bli tvunget til å fjerne WeChat fra nedlastning hvis presidentordren ikke endres.

«I teorien ønsker ikke amerikanske myndigheter å skade Apple. Men, det amerikanske presidentvalget nærmer seg og vi tror Trump kan ta i bruk mer offensive strategier før valget, blant annet å be Apple om å fjerne WeChat for nedlastning via app store over hele verden», skriver analytiker Ming-Chi Kuo.

Betydelig forverring

Apple gjør seg klar til å lansere nye 5G-smarttelefoner i Iphone-serien i høst. Det kinesiske markedet var det eneste som viste vekst i andre kvartal. Apple hadde en markedsandel på 8,5 prosent i Kina i kvartalet, ifølge analyseselskapet Canalys.

Teknokrigen til 3500 milliarder dollar dnPlus

Iphone-salget stupte i Kina i juli. Ifølge analytiker Amit Daryanani hos Evercore ISI falt leveransene av Iphone med 35 prosent.

«Dette er tredje måned på rad med et fall og er en betydelig forverring mot nedgangen i mai og juni», skriver han.

En nettavstemning i regi av den kinesiske avisen Phoenix Weekly spurte hva Iphone-brukere ville gjøre hvis den kinesiske versjonen av WeChat forsvinner fra Iphone-telefonene. Av 88.000 som deltok svarte nesten 80.000 at de ville velge WeChat fremfor Iphone.

WeChat benyttes også av internasjonale selskaper som kommuniserer med leverandører og forretningsforbindelser i Kina – et marked hvor konkurrerende tjenester som Whatsapp, Facebook Messenger og andre meldingstjenester er forbudt og blokkeres av myndighetene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.