Samtaler om retningslinjer for oppførsel i de omstridte havområdene kan bli kunngjort når statslederne i Kina og de ti medlemslandene i Organisasjonen av sørøstasiatiske land (ASEAN) møtes i november, ifølge Kinas utenriksminister Wang Yi.

Wang sier på en pressekonferanse under ASEANs møte i Manila at det kan skje dersom Kinas tre betingelser møtes.

Vil ikke ha USA-innblanding

En av betingelsene går på at utenforstående parter, med henvising til USA, ikke blander seg inn. Kina har gjentatte ganger anklaget USA for å blande seg i territorielle konflikter.

Utenriksministre fra landene i Sørøst-Asia sa tidligere i august at de snarest mulig ønsker å starte forhandlinger med Kina om en ikke-aggresjonspakt. Forhandlingene skal holdes på bakgrunn av et rammeverk til en avtale som det ble enighet om i mai.

Kunstige øyer

Kina har bygget kunstige øyer og en flystripe ved rev i Spratlyøyene. Landet er i konflikt med flere naboland over øygrupper og havområder i Sør-Kinahavet. Kravene bestrides av Brunei, Malaysia, Filippinene, Vietnam og Taiwan.

Ifølge en kilde på ASEANs regionalmøte førte uenighet om Sør-Kinahavet til at en felles kommunike fra utenriksministrene ikke ble ferdigstilt lørdag, slik det opprinnelig var planlagt.(Vilkår)