Kina la frem bedre enn forventede økonomiske statistikker for andre kvartal tidligere denne uken. En økonomisk vekst på 6,9 prosent var det samme som i første kvartal. Delstatistikker fra mai og juni viser at den kinesiske industrisektoren holder et høyt tempo.

Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) har på torsdag oppjustert vekstutsiktene for de fremvoksende asiatiske økonomiene til 5,9 prosent i år. Dette er 0,2 prosentpoeng høyere enn prognosene som ble lagt frem i vår.

– God start på året

ADB skriver de er «forsiktig optimistiske» for utsiktene i Asia. Det er lønnsvekst i store deler av Øst-Asia og dette har ført til høyere personlig forbruk. Investeringsveksten er lavere i blant annet Kina til tross for høye offentlige investeringer.

– De fremvoksende økonomiene i Asia har en god start på året med en forbedring i eksporten, noe som har sendt vekstutsiktene høyere for resten av 2017, sier ADBs sjeføkonom Yasuyuki Sawada i en kommentar.

Den gjennomsnittlige økonomiske veksten for de største industrilandene forventes å havne på 1,9 prosent i 2017 og 2018.

Det er høyere etterspørsel i USA og EU på importvarer fra Asia – til tross for at den økonomiske veksten i industrilandene ikke er noe å skryte av.

– Det er usikkerhet rundt hvor sterk den globale økonomiske oppgangen er. Vi mener at Asia-regionens økonomier er godt posisjonert til å kunne stå mot potensielle sjokk, ifølge Sawada.

Sør-Asia vil få den høyeste økonomiske veksten i Asia i år med 7 prosent og 7,2 prosent i 2018. India forventes å skyte fart fra 7,4 prosent i år til 7,6 prosent i 2018.

Den kinesiske veksten vil svekkes fra 6,7 prosent i 2017 til 6,4 prosent i 2018, ifølge ADB.

Japan overrasker 

Japan la frem overraskende sterke eksportstatistikker for juni på torsdag med en eksportvekst på 9,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Dette er syvende måned på rad hvor eksporten øker, men veksten var 5,4 prosentpoeng lavere enn i mai. Veksten i etterspørselen fra Kina var på 19,5 prosent og 13,6 prosent til Asia.

– Vi forventer en svakere internasjonal etterspørsel de neste kvartalene, skriver seniorøkonom med ansvar for Japan hos Capital Economics, Marcel Thieliant, i en markedsoppdatering.

ADB forventer at Japan vil legge frem en relativt solid økonomisk vekst for andre kvartal – det femte sammenhengende kvartalet med vekst. For hele året forventes den japanske veksten å havne på 1,1 prosent. Dette er 0,1 prosent høyere enn prognosene som kom i april.

Børsnoterte japanske selskaper har sannsynligvis lagt bak seg nok et sterke kvartal – spesielt eksportlokomotivene innenfor teknologi- og bilsektoren.

Nikkei 225 ved Tokyo-børsen ligger på over 20.000. Med unntak av en kort periode i 2015 er det over 25 år siden nøkkelindeksen lå stabilt på over 20.000-nivået over lengre tid.(Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: