Kinesiske Dalian er blitt en av verdens viktigste råvarebyer med en stor havn for import og en egen råvarebørs, som konkurrerer med vestlige blant annet Chicago-børsen. Kinesiske myndigheter bruker Dalian-havnen for å presse Australia til å endre 5G-forbudet.

– Opptatt av miljøet

De siste ukene har det vært problemer for importører av australsk kull via Dalian-havnen og andre havner i Kina. Hva som vanligvis har vært effektive tollrutiner av råvarer, og unnagjort på et par-tre uker, har tatt over 45 dager.

Det kinesiske utenriksdepartementets pressetalsmann ble spurt om årsaken til at australsk kull ikke slipper gjennom.

– Kina er opptatt av miljøet. Vi sjekker importert kull for å beskytte miljøet, sa Geng Shuang.

Han svarte ikke på om dette kun gjelder australsk kull.

Ifølge Reuters kilder ved Dalian-havnen er det innført et regelrett importforbud av australsk kull. Dette har sendt sjokkbølger til Australia. Den australske dollaren svekket seg på det meste med 1,1 prosent mot amerikanske dollar på torsdag.

– Kina er en viktig handelspartner. Vi regner med a frihandelsavtalene vi har med hverandre blir respektert, sa handelsminister Simon Birmingham til Australian Broadcasting Corp.

Viktigste eksportmarked

Kina er det viktigste eksportmarkedet for australske varer – i hovedsak råvarer som kull, jernmalm og landbruksprodukter. Ikke noe industriland i verden er mer avhengig av Kina enn Australia, som har hatt en sammenhengende økonomisk vekst i over 26 år.

«Dette er ikke bare et stort slag for kullindustrien. Det kinesiske markedet vil bli vanskeligere for Australia etter at de utestengte Huawei fra 5G-nettverket i fjor», skriver direktør Kathy Lien hos BK Asset Management i en analyse.

Kina importerte 89 millioner tonn kull fra Australia i fjor. Kun Japan var større, med en import på 117 millioner tonn, ifølge Australian Bureau of Statistics. Kina er verdens største kullprodusent, men er avhengig av en spesiell type kull for kullkraftverk og stålproduksjon.

«Australia eksporterer 23 prosent av Kinas importbehov. Et rent forbud virker usannsynlig», skriver den australske finansinstitusjonen Macquarie.

Frykter langvarig konflikt

Alt tyder på at dette er represalier mot Australia, som har forbudt det kinesiske teknologiselskapet Huawei fra å delta i utbyggingen av femte generasjon mobilnett (5G).

Australia og New Zealand var de første landene til å forby Huawei fra å delta i utbyggingen av 5G-nettverkene i fjor. Dette kom etter press fra USA. Også New Zealand har fått merke Kinas vrede.

– Det er vanskelig å vite nøyaktig hvilke motiver Kina har i dette tilfellet. Hvis spekulasjonene stemmer så viser det at mye mer står på spill i 5G-racet for alle parter. USA presser allierte hardt for å forby Huawei. Kina begynner å presse tilbake, sier direktør Zhang Baohui ved Lingnan University i Hongkong til Bloomberg.

Credit Suisse frykter dette er begynnelsen på kinesiske sanksjoner mot Australia, noe Norge, Sør-Korea og Japan har opplevd tidligere.

«Hvis dette er geopolitisk og har som mål minne Australia på hvem våre viktigste handelspartnere er, kan det fortsette i flere måneder før det slår ut på prisene og politiske ledere skjønner alvoret», skriver den sveitsiske finansinstitusjonen i en ny rapport.

Råvareeksportører er forsiktige med å kommentere problemene de opplever på det kinesiske markedet.

– Det er litt politikk. Vi overvåker situasjonen for å se hvilken innvirkning det vil få og når dette blir løst, sa konsernsjef Ivan Glasenberg hos råvareselskapet Glencore ved resultatfremleggelsen denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skiboms kjøpte bygdas legekontor
Da moren håpet han skulle investere i en urban leilighet kjøpte Morten et gammelt legekontor i ei veiløs bygd.
02:09
Publisert: