Flere hundre tusen flasker australsk vin ventet på å bli tollklarert ved kinesiske havner i november da kinesiske myndigheter bestemte seg for å ilegge straffetoll på inntil 212 prosent med 24 timers varsel.

Fersk hummer og skalldyr ble stående på flyplasser i flere dager i sommer for at forsendelsene kunne bli sjekket for «tungmetaller». Det er innført importforbud på australsk tømmer etter at det ble funnet to biller i en forsendelse.

Kriger med den viktigste kunden

Nå rammer Kina den viktigste australske eksportsektoren med et regelrett importforbud på kull – verdt 14 milliarder australske dollar i året i 2019 (91 milliarder kroner).

Andre deler av gruveindustrien er også rammet på grunn av konflikten. Denne ble forverret da Australia støttet en uavhengig granskning av hvor koronaviruset oppsto og etter Huawei ble utestengt fra 5G-utbyggingen.

– Vi forstår ikke hvorfor regjeringen har valgt å føre en krig med vår viktigste kunde, sier James Robson, som eier vinprodusenten Ross Hill Wines, til nyhetsselskapet ABC.

Australsk brannsjef i Davos: – Enten tar regjeringen klimaendringer på alvor, eller så må den tre til side
John Denny er australsk brannsjef. I Davos onsdag var han tydelig: – La unge ledere overta de nye utfordringene.
00:53
Publisert:

Det er fem år siden Kina og Australia inngikk en omfattende frihandelsavtale. Den har innfridd. Den bilaterale handelen er økt med 100 milliarder australske dollar i perioden – til 250 milliarder australske dollar (1630 milliarder kroner).

Bevæpnet utenrikspolitikk

Ikke noe industriland er mer avhengig av det kinesiske markedet enn Australia. Den australske økonomien hadde nesten 30 år med sammenhengende økonomisk vekst frem til tidligere i år – da koronapandemien og nedstengningen førte til en tilbakegang.

– Den australske utenrikspolitikken overfor Kina er blitt bevæpnet. Det skyldes i stor grad at sikkerhet-, forsvar- og etterretningsorganisasjonene de siste årene har overtatt de siste seks årene, sier Australias tidligere Kina-ambassadør, Geoff Raby til Financial Times.

Festen går mot slutten

Ved å ramme den australske gruveindustrien kan dette tvinge frem endringer i den australske økonomien – og klimapolitikken, noe statsminister Scott Morrison ikke har vært villig til. Senest denne uken sa han at «det er andre markeder for australsk kull».

Det kan vise seg vanskelig. Store asiatiske markeder som Japan, Sør-Korea og Taiwan ønsker å gjøre seg mindre avhengig av kull. Sammen med EU og Kina har de som mål å bli klimanøytrale innen de neste 30–40 årene.

Kull har en over 220 år lang historie i Australia og har vokst kraftig de siste tiårene med mer enn en fordobling i produksjonen siden 1990 til 2017.

– Australia er som festløven i 40-årene som lever som om han er 20 år. Alle andre tar dette på alvor da de vet at helsen avhenger av det. Australia forsøker å fortsette som tidligere, sier direktør Richie Merzian ved tenketanken Australia Institute til New York Times.

Han mener at Australia vil bli tvunget til å omstille seg, selv om det vil ta tid før dette synker inn.

– Sjokket kommer

Energiinvestor Alex Turnbull, som er sønn av en tidligere australsk statsminister, mener at statsminister Morrison ikke har noe valg og må foreta en politisk kursendring.

– Uansett hvor mye Australias leder ønsker å holde på kull så kommer dette sjokket. Vi må bare innse at dette er over for eksportmarkedene. Dette er den beste muligheten å foreta endringer da dette ikke er noens feil, sier Turnbull til New York Times.

Den kinesiske importen av australsk kull har falt fra 9,44 millioner tonn i mai til 1,79 millioner tonn i november. Det ligger over 50 skip ved kinesiske havner fullastet med australsk kull. Kull, jernmalm og andre mineraler utgjorde i fjor 68,7 prosent av eksporten til Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.