Det har vært en isfront mellom Kina og Australia siden i vår, da Australia sluttet seg til et amerikansk forslag om å gjennomføre en grundig etterforskning av hvordan koronaviruset oppsto. Det er ett år siden Kina først identifiserte viruset på et marked i storbyen Wuhan.

– Fullstendig opprørende

Konflikten toppet seg foreløpig da en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet i helgen delte et forfalsket bilde av en australsk soldat som holder en kniv inntil halsen til et afghansk barn.

– Det er fullstendig opprørende og kan ikke rettferdiggjøres på noe grunnlag. Kinas myndigheter bør føle skam over meldingen. Det gjør dem mindre i verdens øyne, sa statsminister Scott Morrison, som karakteriserer det falske bildet for «motbydelig, opprørende og forferdelig».

Australia etterforsker en gruppe spesialsoldater i forbindelse med krigsforbrytelser begått i Afghanistan mellom 2005 og 2016.

Kina nekter å komme med noen form for unnskyldning og mener det er Australia som må komme med en unnskyldning.

Kissinger advarer Biden mot Trumps Kina-politikk: – Kan bli en katastrofe lik første verdenskrig
Tidligere utenriksminister i USA, Henry Kissinger, sier det er viktig for Joe Biden å reparere kommunikasjonen med Kina for å unngå væpnet konflikt på linje med første verdenskrig.
00:57
Publisert:

– Hvorfor har Australia reagert på dette? Mener de at nådeløse drap på afghanske sivile er berettiget, men at fordømmelsen av en så hensynsløs brutalitet ikke er det? Afghanske liv er viktige, sa pressetalskvinne Hua Chunying på en pressebriefing på mandag.

Australias statsminister forlanger at Twitter fjerner innlegget. Dette har ikke skjedd. Twitter har lagt ut en advarsel på innlegget. Twitter er forbudt i Kina, men det kinesiske utenriksdepartementet, ambassadører og andre representerer er ofte svært aktive på tjenesten.

Australske ønsker en dialog med Kina, men statsråder er blitt avvist når de har forsøkt å få kontakt med kinesiske kolleger.

– Latterlig

Kina har svart med straffetiltak for å straffe den australske eksporten. Kina er Australias største og viktigste handelspartner; rundt en tredjedel av landets eksport havnet i 2019 på det kinesiske markedet.

Dette er alt fra råvarer som kull og jernmalm for å bygge infrastruktur – til indrefileter og vin for kinesiske ganer. De siste månedene har australske produkter blitt stanset i den kinesiske tollen. I helgen ble det innført straffetoll på inntil 212 prosent på australsk vin.

Australske vinprodusenter avviser at de har dumpet vin på det kinesiske markedet. Rundt halvparten av den australske vineksporten havner tradisjonelt på det kinesiske markedet i årets fire siste måneder og 39 prosent for hele året.

– Det er latterlig de påstår at vi dumper vin og vi skjønner ikke hvorfor de kan si noe slikt. Vi har høyere marginer i Kina enn andre steder så det er åpenbart at vi ikke dumper vin der. Gjør vi noe, så er det å presse ut så mye profitt som vi kan, sier toppsjef Tony Battaglene i Australian Grape and Wine til CNBC.

Det står containere med vin ved kinesiske havner. Aksjekursen på vinprodusenten Treasury Wine Estate, som blant annet står bak vinmerkene Penfolds, Wolf Blass og Lindeman’s, har vært i «fritt fall» gjennom koronapandemien.

«Dette er så ille som det bare kan bli», skriver Sydney Morning Herald.

«Antikinesisk allianse»

Flere australske statsborgere er pågrepet i Kina – mistenkt for spionasje, blant annet forfatteren Yang Jun og journalisten Cheng Lai. Cheng har sittet varetektsfengslet i flere måneder uten at australske diplomater har fått møte dem.

Andre australske journalister har rømt fra Kina i høst etter de ble innkalt til avhør og mulig fengsling. Også her er spionasjepåstandene lansert.

Kina er svært misfornøyd med at teknologiselskapet Huawei er utestengt fra å delta i oppbyggingen av 5G-mobilnettverk i Australia. Den kinesiske kommunistledelsen mener vestlige land samarbeider for å svekke Kina.

– Det er bare naturlig at Kina ønsker å advare land om å bygge en antikinesisk allianse. Tross alt er en konfrontasjon det siste verden trenger nå, sier professor Zhu Feng ved Nanjing University i Kina til Bloomberg News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.