Australia har gått i spissen for å be om en internasjonal granskning av opprinnelsen av koronaviruset covid-19, hvordan det spredte seg og hva land og internasjonale organisasjoner gjorde for å informere og begrense smitte. Kina oppfatter granskningen som en kritikk.

– Unngå reiser til Australia

I forrige uke advarte Kina egne innbyggere om å planlegge feriereiser til Australia. Årsaken ifølge reiserådet er at det har vært en økning i diskriminering av kinesere og andre asiater i Australia som følge av koronapandemien.

«Kinesiske turister rådes til å være mer forsiktige når det gjelder egen sikkerhet og unngå reiser til Australia», skriver kultur- og reiselivsdepartementet.

Dette er fulgt opp med en advarsel denne uken fra det kinesiske utdannelsesdepartementet hvor det advares om «økt rasisme i landet».

«Vi minner studenter i utlandet om å foreta en tilstrekkelig risikovurdering, og på nåværende tidspunkt være forsiktige med å velge å reise til Australia eller returnere til Australia», heter det.

Australias utenriksminister Marise Payne har karakterisert dette som «økonomisk utpressing» og viser til at det internasjonale samfunnet ønsker en granskning av koronapandemien.

– Bonde i et sjakkspill

Over 2,5 millioner kinesiske studenter studerte i Australia i 2019, ifølge Australian Department of Education and Training – en ny rekord.

Utdanningsminister Dan Tehan avviser de kinesiske påstandene om rasisme, og viser blant annet til at Australia har klart å begrense lokal smitte av koronaviruset.

– Vi avviser Kinas påstander om at Australia ikke er trygt for internasjonale studenter, sier han til ABC News.

Den australske universitetskoalisjonen «Group of Eight» har kontaktet den kinesiske ambassaden i hovedstaden Canberra for å få informasjon om tilfeller hvor kinesiske studenter er blitt utsatt for rasisme.

– De sier de ikke er kjent med dette. Så nok en gang er vi bonden i et sjakkspill som vi ikke har startet, sier leder for universitetskoalisjonen, Vicki Thomson, til ABC News.

Svarer ikke på henvendelser

Kina er Australias største og viktigste handelspartner. En tredjedel av eksporten i 2019 havnet i Kina – verdt nesten 1000 milliarder kroner.

Australia har klart å unngå en resesjon i nesten 30 år, mye takket være den økte handelen med Kina og andre land i Asia. I forrige uke bekreftet finansministeren at landet er inne i en resesjon.

Kina har de siste ukene kommet med økonomiske sanksjoner mot Australia, blant annet rettet mot landbrukssektoren ved å innføre et importforbud av storfekjøtt fra de største eksportørene og enkelte kornprodukter.

Australias handelsminister Simon Birmingham har de siste tre ukene forsøkt å få kontakt med sin kinesiske partner. Zhong Shan har ikke svart.

– Dessverre har våre henvendelser ikke blitt besvart. Det er skuffende, sa Birmingham i et radiointervju denne uken.

Australske eksperter mener Kina fører et «ulvediplomati» – en beskrivelse Australias statsminister frem til 2018, Malcolm Turnbull, støtter i et intervju med This Week In Asia.

– Vil komme til en pris

En ny undersøkelse fra KPMG og University of Sydney viser at nye kinesiske investeringer i Australia ble mer enn halvert i 2019 til det laveste nivået siden 2007.

– Australia blir sett på som en stedfortreder for USA i Kina. Å straffe Australia er ment å endre Australias oppførsel, men også å sende signaler til USAs andre partnere og allierte om hva det koster å havne i en konfrontasjon med Kina, sier direktør Adam Ni hos den australske tenketanken China Policy Center til South China Morning Post.

I år er det nesten ingen nye investeringer fra Kina i Australia, noe som også skyldes reiserestriksjoner på grunn av koronapandemien.

– Det politiske signalet fra disse advarslene er ganske enkelt: hvis Australia fortsetter å være kritiske til Kina og den kinesiske regjeringen vil det komme til en pris, sier Ni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.