For ett år siden var de kinesiske internettselskapene Tencent og Alibaba eneste ikke-amerikanske selskaper som var medlemmer av den eksklusive klubben av børsnoterte selskaper verd over 500 milliarder dollar. Nedturen har vært bratt for alle selskapene.

– Nå kommer vinteren

Tencent, som var en børsyndling hos kinesiske småinvestorer frem til 2018, har falt kraftig ved Hongkong-børsen. Årsaken er blant annet nye reguleringer på det kinesiske markedet. Fra januar til oktober ble aksjekursen nesten halvert. Alibaba har klart seg litt bedre.

Søketjenesten Baidu, som har samme posisjon i det kinesiske markedet som Google har internasjonalt, er i stand til å identifisere trender i den kinesiske økonomien tidlig med utgangspunkt i hva brukerne søker etter.

– Nå kommer vinteren, sier konsernsjef Li Yanhong i nyttårsbrevet til Baidus ansatte.

Det er ikke vintermåneden januar han har i tankene, men store omveltninger og utfordringer selskapet og andre vil møte i Kina fremover.

Den økonomiske veksten i Kina i siste kvartal var den laveste på over 25 år, hvis prognosene fra storbanken Standard Chartered slår til.

– En økonomisk omstrukturering er like kald og reell som en vinter er, skriver Li Yanhong.

Baidu kan få konkurranse i Kina. Google har vurdert å lansere en sensurert søketjeneste i Kina – til protester fra ansatte. En annen konkurrent vil bli kunstig intelligens, hvor nykommere kan lansere nye typer søk- og informasjonstjenester som ikke eksisterer.

– Alvorligere enn folk skjønner

Næringslivstopper med lang fartstid og erfaring fra Kina er bekymret. Milliardæren Chen Hongtian sitter i Folkekongressens politiske rådgivningskomité. Han bruker samme metaforer som Baidu-grunnleggeren.

– Vinteren kan bli kaldere og vare lengre enn ventet. Problemene kan bli mer omfattende. Det er vanskelig å spå, men problemene som privat næringsliv står i, er alvorligere enn folk skjønner, sier Chen, som eier Cheung Kei Group, til South China Morning Post.

Han kritiserer kinesiske myndigheter for å ha kommet med løfter, men ikke gjennomført dem.

– Et selskap kan ha tatt opp et lån på ti milliarder yuan og har lagt planer flere år fremover i tid. Nå tvinges det av bankene til å tilbakebetale to milliarder innen ett år på grunn av at Beijing forlanger at gjelden reduseres. Det vil føre til ruin, sier han.

Han mener at offentlige tjenestemenn på regionalt nivå ofte ikke gjør jobben sin, eller misbruker sin stilling.

– Privat næringsliv kan ikke gjøre noe annet enn å bli skeptiske. Skjer dette etter instrukser fra sentralt hold eller er det lokale ansatte som ikke gjør jobben sin, spør Chen Hongtian, som også er styreleder i Harmony Club, i en sjelden indirekte kritikk av kommunistledelsen i Beijing.

Rundt 150 av de mest innflytelsesrike og rikeste entreprenørene i Sør-Kina er medlemmer. Disse representerer over 3000 selskaper i privat sektor i regionen som tradisjonelt har stått for det meste av Kinas økonomiske vekst i 40 år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: