Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Bank of China og Agricultural Bank of China dominerer i den kinesiske finanssektoren. For ti år siden var de kinesiske bankene mer verdt enn amerikanske og europeiske konkurrenter.

Det har snudd. Amerikanske finansinstitusjoner dominerer høsten 2018 – ledet av JPMorgan Chase, Bank of America og Wells Fargo.

Bekymret over lånekvalitet

De kinesiske storbankene har nettopp lagt frem resultater. De fire største fikk et overskudd på 650 milliarder kroner i første halvår – en resultatforbedring på nesten seks prosent sammenlignet med i fjor. Dette er en ny rekord.

Investorer er skeptiske til de kinesiske bankgigantene. Aksjekursene på de fire største storbankene har falt siden februar.

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), som er Kinas største bank målt i børsverdi med 278 milliarder dollar. Dette er over 30 prosent lavere enn ved begynnelsen av februar.

PE-indikatoren på ICBC, som er aksjekursen delt på forventet inntjening, ligger på 6,5. Til sammenligning ligger de amerikanske storbankene Bank of America og Wells Fargo på like under 15.

– Jeg tror markedets bekymring er kvaliteten på lånene, sier analytiker Chen Shujin til næringslivskanalen CNBC.

– Mye verre enn forventet

I løpet av siste kvartal økte misligholdte lån med 183 milliarder yuan (220 milliarder kroner) for hele banksektoren i Kina, ifølge China Banking and Insurance Regulatory Commission.

Dette tilsvarer 1,86 prosent av alle utlån og er det høyeste siden mars 2009 da finanskrisen herjet over store deler av verden.

– Dette er mye verre enn vi hadde forventet. Stram likviditet i første halvår har klart ført til en rask forverring i kvaliteten på lån, sa analytiker Zhao Yarui hos Bank of Communications til Bloomberg i august.

Kinesiske banker har i tiår vært svært forsiktige med å klassifisere misligholdte lån som råtne. Storbankene spiller en nøkkelrolle i hele samfunnet og stiller opp med finansiering til statskontrollerte storselskaper.

Det kinesiske banktilsynet ønsker bedre innrapportering fra bankene. Ifølge den internasjonale finansinstitusjonen UBS Group vil dette føre til en økning i kinesiske bankers misligholdte lån med 14 prosent.

Rundt 80 prosent av økningen i misligholdte lån i andre kvartal kom fra forretningsbanker i distriktene. De fire største bankene var rundt 1,58 prosent i mislighold i over 90 dager – mot 1,86 prosent for landsgjennomsnittet.

Utlånsfesten fortsetter

I første halvår ble det gitt nye lån på 9000 milliarder yuan (11000 milliarder kroner), ifølge den kinesiske sentralbanken – en økning på 12,5 prosent sammenlignet med 2017. Den økonomiske veksten i perioden var på under syv prosent.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med over 23 prosent siden USAs president Donald Trump i slutten av januar gjorde det klart at han ville innføre straffetoll på kinesisk import. Tokyo-børsen har gått forbi Shanghai-børsen i børsverdi.

«Handelskonflikten mellom USA og Kina kan påvirke mange bransjer negativt, øke risikoen og forstyrre bankvirksomheten», skriver ICBC i halvårsrapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ser livsgrunnlaget smelte bort
Hotelleier og fjerde generasjons istunnelmaker i Rhônebreen, Philipp Carlen, ser nå isbreen smelte bort under føttene.
01:16
Publisert: