Siden 2010 har det vært en gradvis oppheving av den kinesiske ettbarnspolitikken, som opprinnelig ble innført i 1979 for å befolkningsveksten under kontroll. Det har de lykkes med, men eksperter mener det har gått for langt – for lenge.

– Bedre sent enn aldri

Ettbarnspolitikken er blitt karakterisert som det største sosiale eksperimentet i verdenshistorien. Ifølge kinesiske undersøkelser skal den ha forhindret en befolkningsvekst på 400 millioner i Kina de siste 40 årene.

I 2015 ble det tillatt for par å få to barn. Dette førte til en fødselsvekst på åtte prosent. Dette var forbigående. Antall barnefødsler falt med 3,5 prosent til 17,2 millioner i fjor.

– Det er bedre sent enn aldri, men fjerningen av ettbarnspolitikken vil ha liten effekt på de fallende fødselsratene, sier direktør Chen Jian ved China Society of Economic Reform til Bloomberg.

Kinesere som ble født etter at Kina åpnet grensene til omverdenen på 1980-tallet, og startet økonomiske reformer, venter med å gifte seg. Det er også en bekymring for at det er for dyrt å ha barn.

I 2020 vil det være 30 millioner flere menn i gifteklar alder enn kvinner, ifølge The Economist. De som har størst problemer med å finne en partner er kvinner med høy utdannelse og menn med lav utdannelse.

Ifølge FN vil Kina ha nådd en befolkningstopp rundt 2030 på 1,441 milliarder mennesker. I 2100 vil befolkningen ha falt over 400 millioner til vel én milliard mennesker.

Børsoppgang

Investorer håper at fjerningen av ettbarnspolitikken vil føre til en babyboom. Tirsdag steg aksjekursen i selskaper som har småbarnsforeldre som viktigste kunder med inntil ti prosent ved kinesiske børser.

Handelen i Xiamen Yanjan New Material, som er leverandør til bleieprodusenter, ble stanset ved Shenzhen-børsen etter at aksjekursen steg med ti prosent. Det samme skjedde med blant andre Shanghai Aiyingshi og Cre8 Direct Ningbo.

– Fjerningen av fødselsbegrensningene vil ikke nødvendigvis føre til en babyboom. Dette er sannsynligvis spekulative investeringer som ikke vil vedvare, sier strateg Zhang Gang hos Central China Securities til Bloomberg.

Lav fruktbarhetstrend

I 2050 ventes det at det vil være 1,3 lønnsmottagere for hver pensjonist i Kina – mot 2,8 i 2016. Dette vil føre til en langt svakere økonomisk vekst enn hva verdens nest største økonomi har opplevd de siste 30 årene.

– Fødselsrestriksjonene burde ha blitt fjernet før 2010. Uansett hva de foretar seg nå, er det ikke mulig å snu den lave fruktbarhetstrenden, sier Gu Baochang, som er professor i demografi, ved Renmin University til Wall Street Journal.

Kredittvurderingsselskapet Moody’s kom med en nedgradering av den kinesiske statsgjelden i fjor. En av årsakene var den kommende eldrebølgen og hvordan den skal finansieres.

– Kina er virkelig interessant og unikt da landet eldes mye tidligere enn noen andre, sier analytiker Marie Diron til næringslivsavisen.(Vilkår)

Kjører lastebil med verdens mest avanserte armprotese
Magnus Niska måtte amputere armen i 2003. I 2013 fikk han en avansert protese som kommuniserer med hjernen hans. Nå kjører han lastebil ved hjelp av en teknologi som gjerne forbindes med Robocop, Darth Vader eller andre science fiction-karakterer.
02:21
Publisert: