Asia-børsene falt da handelen startet torsdag morgen. Hovedindeksen ved Sydney-børsen var 2,4 prosent lavere etter en times handel. Kospi-indeksen ved Seoul-børsen startet med en nedgang på over 1,5 prosent.

– Hver gang markedet øyner et ørlite håp, er det som at det får seg en smell over nesen med en opprullet avis, sier investeringsdirektør Scott Rundell hos Mutual til Bloomberg.

Oppgang på 4500 mrd. kroner

Kina-børsene har lagt bak seg et minirally. Hang Seng-indeksen steg med over 6,4 prosent på tirsdag og onsdag etter å ha avsluttet oktober på det laveste nivået siden 2009. Hongkong-indeksen falt med 2,2 prosent i åpnings minuttene torsdag morgen.

Minirallyet kom etter deler av et skjermbilde av et dokument på kinesisk ble delt på sosiale medier. Ingen vet hvem som skrev de fire setningene – eller om budskapet er troverdig. Budskapet var at koronarestriksjonene i Kina vil bli lettet om kort tid.

Fra skjermbildet først ble delt natt til tirsdag og frem til de kinesiske børsene på fastlandet og Hongkong stengte på onsdag, hadde børsverdiene på kinesiske selskaper som inngår i MSCI China Index steget med over 4700 milliarder kroner, ifølge Bloombergs beregninger.

Bak meldingene på sosiale medier sto blant annet «96 år gammel aksjehandler» på den kinesiske finansplattformen Xueqiu, og twitter-kontoene @shanghaimacro og @haohong_cfa.

– Deler hva jeg ser

Hong Hao er tidligere analysesjef for investeringsbanken Bocom International i Hongkong, som er eid Kinas femte største bank. Han fikk sparken i vår etter å ha delt informasjon om massiv kapitalflukt fra Kina og negative analyser om det kinesiske aksjemarkedet.

De påsto det var avholdt møter med representanter fra politbyrået på søndag hvor det var oppnådd enighet om endringer i nullsmittestratgien.

Haitong Securities sier til Bloomberg at skjermbildene er forfalsket. Tianfeng Securities benekter også at de har delt informasjon og at skjermbildene ikke er hentet fra deres rapporter.

«Jeg vil gjøre noe klart. Jeg har ikke som mål å spre disse ryktene. Jeg deler hva jeg ser fra investeringsmiljøene på fastlandet og informerer hva de er opptatt av. Oppdraget mitt er å knytte sammen informasjonen tettere», skriver «Shanghai Macro Strategist» i en Twitter-oppdatering.

Forventet av hvem? Markedet?

Fed-beslutningen om å sette opp renten med nye 75 basispunkter har sendt den amerikanske styringsrenten til det høyeste nivået siden januar 2008 – før finanskrisen startet.

Amerikanske aksjer steg da beslutningen ble kjent, men falt da Fed-sjef Jerome Powell begynte å forklare årsaken og se fremover.

– Vi opprettholder våre prognoser om en rente på fem prosent, noe som indikerer en økning på 50 basispunkter i desember og 25 basispunkter på møtene i februar og mars neste år. Dette er basert på forutsetninger om en viss moderering av prisveksten i fjerde kvartal, skriver analysesjef for verdens tre største økonomier hos finansinstitusjonen ANZ, Brian Martin, i en ny rapport.

ING advarte på onsdag om at børsene er som en berg-og-dalbane, hvor det syder av rykter, og at investorer ønsket et tydelig tegn på at renteøkningene går mot slutten.

– Markedene ønsker å se en slik dreining. Hvis det skjer, blir det eufori. Hvis ikke blir det elendighet. Powell har en vanskelig jobb, advarte analysesjef for Asia, Robert Carnell.

24 timer senere er han klar med nye vurderinger.

– Den største skuffelsen virker å ha vært bemerkningen om at rentene måtte høyere enn forventer. Forventet av hvem? Markedet? Hvis det er tilfelle høres det ut som at Powell sier til oss at fem prosent ikke vil være toppen, skriver Carnell.

Missiler fra Nord-Korea

Asia-økonomiene har egne problemer. Mange er påvirket av hva som skjer i USA og Europa de neste kvartalene på etterspørselssiden, men mer umiddelbare regionale hendelser setter dagsordenen akkurat nå.

Nord-Korea har skutt opp tre nye missiler torsdag morgen. Disse førte til alarmen gikk og innbyggerne i flere japanske kommuner ble bedt om å søke tilflukt. Statsministerens kontor sendte ut advarsler via det nasjonale J-Alert-systemet og via sosiale medier.

– Vi overvåket missilene. En av disse forsvant over Japan-havet. Vi etterforsker årsaken til forsvinningen, sier forsvarsminister Yasukazu Hamada til nyhetsbyrået Kyodo.

Torsdagens oppskytinger kommer i tillegg til over 20 missiler som ble skutt opp på onsdag, noe som førte til at det sørkoreanske forsvaret avfyrte minst tre luft-til-bakke-missiler. Sør-Korea er i høy beredskap. Den pågående militærøvelsen med USA fortsetter som planlagt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.