I helgen lå verdien på en bitcoin på nesten 5000 dollar ved enkelte digitale valutabørser. Tirsdag morgen har den falt 20 prosent til under 4000 dollar. Det ha
Ulovlige myntemisjoner
Hovedårsaken er at den kinesiske sentralbanken har innført nye restriksjoner på digitale myntemisjoner («initial coin offerings» – ICO). Dette er en form for emisjoner som ikke er regulert og inntil nylig har gått under radaren til finanstilsyn over hele verden.
Selskapene har utstedt såkalte «tokens» som blir solgt til investorer. I motsetning til tradisjonelle emisjoner gir ikke disse aksjer i selskapene, men en mynt som selskapet skal bruke til driften. Det er hentet inn flere milliarder dollar fra digitale myntemisjoner i år.
Mandag sa den kinesiske sentralbanken stopp etter å ha gjennomgått praksisen de siste månedene. 90 prosent av myntemisjonene som har vært gjennomført i Kina er ren svindel, ifølge sentralbanken.
Selskaper som har utstedt «tokens» er blitt beordret til å kompensere kjøperne med hard valuta.
«Dette er i realiteten ulovlig finansiering og mistenkes for å selge og kjøpe valutaer ulovlig. Det er foretatt ulovlig utstedelse av verdipapirer med uregulerte innskudd, ulovlig markedsføring og har tilrettelagt for kriminelle aktiviteter», skriver sentralbanken.
Det er brukt i hovedsak bitcoin, som er den eldste av de digitale valutaene, til å betale for myntemisjonene. Tirsdag morgen ligger en bitcoin på 3560 dollar hos Poloniex – 12,5 prosent lavere enn for 24 timer siden.
Høy volatilitet
Det har vært svært høy volatilitet for digitale valutaer i mange år. For ett år siden kostet en bitcoin rundt 600 dollar. Siden juli har valutaen doblet seg i verdi.
Verdien av verdens 866 største digitale valutaer har falt med over 40 milliarder dollar (312 milliarder kroner) på to døgn – til 138,1 milliarder dollar, ifølge Coinmarketcap.
Er dette slutten på digitale valutaer? Nei, mener eksperter og tradere.
«Jeg vedder 20 bitcoin på at Kina vil snu. Ingen større økonomi ønsker å bli stående igjen på perrongen. Dette er en ny måte å finansieres på. Det er kommet for å bli og regulatorer må akseptere det», sier Bruce Fenton, som var tidlig investor i bitcoin og er grunnlegger av Chainstone Labs på Twitter.
«Barbarians at the gate»
Sjefrådgiver Andrew Sheng for det kinesiske banktilsynet advarte i forrige uke om at sentralbanker må våkne opp og skjønne at digitale valutaer ikke lenger er monopolpenger.
– Sentralbanker har ikke råd til å se på digitale valutaer som lekevalutaer som de holder på med i en sandkasse. Det er på tide å innse at de er «barbarians at the gate», sa Sheng til Bloomberg.
Dette er et uttrykk fra finansverdenen som oppsto på 1980-tallet i næringslivsavisen Wall Street Journal og beskriver det lånefinansierte fiendtlige oppkjøpet av kjeks- og tobakkskonglomeratet RJR Nabisco i 1988–89.
– Det er et presserende behov for regulatorisk klarhet på et globalt nivå gitt veksten i dette markedet, sier stipendiat Daniel Heller ved tenkesmien Peterson Institute for International Economics til Bloomberg.(Vilkår)