Problemene hoper seg opp i Kina – verdens nest største økonomi. Internasjonale finansinstitusjoner nedjusterer vekstprognosene. Japanske Nomura kuttet denne uken den kinesiske veksten for 2022 til kun 2,7 prosent. Internasjonale investorer er nervøse.

Reduserer risiko

Kina har siden 1990-tallet vært som en magnet for utenlandske investeringer i alt fra fabrikker til oppstartsselskaper. Japanske Softbank fattet tidlig interesse for internettselskapet Alibaba og deltok på oppturen i 20 år – fra en investering på 20 millioner dollar.

Softbank er i ferd med å redusere eierposten i Alibaba fra 23,7 prosent til under 15 prosent. Salget vil gi Softbank en profitt på 34,1 milliarder dollar. Beløpet kunne ha vært langt høyere. Alibabas børsverdi har falt med over 70 prosent siden 2020.

Den amerikanske investoren Warren Buffetts investeringsselskap, Berkshire Hathaway, kjøpte ti prosent i batteriprodusenten BYD for 230 millioner dollar. BYD har nå en børsverdi på 730 milliarder yuan (104 milliarder dollar).

Nå kvitter han seg med aksjer mens kursen ligger nær en rekord. BYD er blitt en av verdens største elbilprodusenter, og har en markedsandel på nesten 30 prosent i Kina. Selskapet leverte 175.000 biler i august – en tredobling sammenlignet med i fjor.

– Det gjøres mye for å redusere risikoen i forkant av partikongressen. Selv om noen vedder på at Kina skal gå tilbake til en offensiv vekstmodell, mener mange at Kina er på vei mot et strukturelt skifte mot en sentralstyrt, økonomisk modell med en økonomisk politikk hvor sysselsetting og felles velstand er det viktigste, sier investeringsdirektør Jason Hsu hos Rayliant Gloval Advisors til Bloomberg.

Kommunistpartiet vil avholde den 20. partikongressen i midten av oktober. President Xi Jinping, som har sittet i to femårsperioder, vil sannsynligvis fortsette. Forgjengerne, med unntak av folkerepublikkens grunnlegger Mao Zedong, har kun sittet i to perioder.

BMW-partner plyndret

Internasjonale selskaper som ønsket innpass i Kina, er siden landet åpnet til omverdenen for over 40 år siden blitt tvunget til å få med seg en kinesisk partner. Dette gjelder også bilprodusentene, som har opplevd en høy vekst gjennom mange år i det kinesiske markedet.

Nå er det avslørt svindel hos Brilliance China Automotive, som er BMWs lokale partner. En ekstern etterforskning av selskapet, som er børsnotert i Hongkong, viser at det er foretatt ulovlige transaksjoner på til sammen 53 milliarder yuan (75 mrd. kroner).

Disse overføringene skal ha blitt holdt skjult for styret, og blir karakterisert som «spøkelsestransaksjoner» av det kinesiske næringslivstidsskriftet Caixin. Tapene skal være på minst 12 milliarder kroner.

Reuters finansredaktør i Asia karakteriserer hendelsen som «plyndring».

«Dette bør sende et signal til andre utenlandske bilprodusenter som sitter fastlåst i tilsvarende avtaler. Enten må de ta kontroll eller dra», skriver Pete Sweeney, som har lang erfaring fra Kina.

Selskapet ble suspendert fra børsen i fjor etter det ikke hadde lagt frem et revidert årsregnskap. BMW eier 75 prosent av det kinesiske selskapet, etter at myndighetene tillot utenlandske eiere å ta kontroll.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.