Kina var først ute med å stenge ned hele byer og regioner da koronapandemien rammet landet ved begynnelsen av 2020. Det var frykt for at Kina ville få sin første tekniske resesjon, med en nedgang i den økonomiske aktiviteten i flere kvartaler.

Kina klarte å holde resesjonen unna med kun en nedgang i bruttonasjonalprodukt i fjorårets første kvartal. Nå kan Kina legge bak seg et historisk kvartal med en økonomisk vekst på 18,3 prosent, ifølge fremleggelsen av bruttonasjonalprodukt for første kvartal på fredag.

Svakere vekst resten av året

Kina legger som vanlig frem detaljerte økonomiske statistikker flere uker før verdens andre større økonomier er klare med innhenting og bearbeiding av sine tall. Kina er først ute – et par uker etter kvartalet avsluttet.

Det var ventet solide tall – også fra internasjonale finansinstitusjoner og analyseselskaper. Det slo til. Det var heller ikke overraskende.

«Kina var første land som opplevde en koronanedgang i første kvartal i fjor med 6,8 prosent i fjor. Det lave nivået fra kvartalet posisjonerte det for en sprett i den økonomiske aktiviteten i år. Det var vært en unik aktivitetsvekst. Eksporten gjorde et hopp på 61 prosent de to første månedene og rundt 35 prosent vekst for industriproduksjonen, anleggsinvesteringer og detaljhandel», skriver finansinstitusjonen ING.

Det har vært en høy etterspørsel fra internasjonale kunder av elektronikk og medisinsk utstyr som følge av de fortsatt høye smittetallene i resten av verden og bruk av hjemmekontor. med

– Dette vil svekkes resten av året ettersom andre land åpner opp og forbrukere begynner å bruke mer på tjenesteytende sektor. Jeg tror ikke denne aktiviteten vil fortsette, sier sjeføkonom for Kina hos den australske finansinstitusjonen Macquarie, Larry Hu, til CNBC.

I mars økte den kinesiske eksporten med over 30 prosent. Finansinstitusjonen Nomura mener eksportveksten vil falle til mellom ti og 15 prosent i april, og bli vesentlig lavere senere i år.

Et kvartal foran resten av verden

Kommunistledelsen har forsøkt å holde forventningene lave. Under Folkekongressen i mars sa statsminister Li Keqiang at målet er en økonomisk vekst på «rundt seks prosent» for 2021. Prognoser fra analytikere ligger på over åtte prosent i gjennomsnitt.

– Kina ligger et kvartal foran resten av verden i den økonomiske gjenoppreisingen, sa IMFs tidligere visedirektør Zhu Min under en nettkonferanse sist helg.

Sjeføkonom Ren Zeping i meglerhuset Soochow Securities påpeker utfordringene står i kø for Kina.

«Grunnlaget for en videre økonomisk oppgang er ikke solid. Infrastruktur- og eiendomsinvesteringer er under press. Forbruksveksten vil avta som følge av utfordringer i arbeidsmarkedet og private inntekter. Eksporten, som hadde fordeler fra pandemien, vil avta etter hvert som Europa og USA gradvis kommer seg», skriver han i en rapport.

India, som har en tilsvarende befolkning som Kina, satte en ny smitterekord denne uken med over 200.000 registrerte smittede på onsdag. Kina hadde 12 smittede. Totalt har Kina bekreftet under 100.000 smittede siden de første tilfellene like før nyttår i fjor.

– Prisen kan bli ganske høy

USA og Kina ønsker å bli mindre avhengig av motparten. President Joe Biden oppfordrer amerikanske selskaper om å legge mer av produksjonen av blant annet kritiske komponenter til USA. Kina vil bli mindre avhengig av amerikansk teknologi og patenter.

Eliteappen ble forbudt i Kina – nå har de laget egne kopier
Clubchat, Clubhorse eller Capital Coffee? Clubhouse er forbudt i Kina og har dermed gitt rom for utallige kopier.
01:09
Publisert:

Helge Berger, som leder Det internasjonale pengefondets (IMF) Kina-avdeling, advarer mot denne frakoblingen.

– Verden er blitt veldig integrert. Hvis en slutter med å utveksle kunnskap mellom land eller på tvers av grenser vil du til slutt måtte betale en pris. Den prisen kan bli ganske så høy, sa Berger til Bloomberg fredag morgen.

IMF mener at dette vil påføre land tap tilsvarende fem prosent av verdiskapingen. Dette er ti ganger mer enn kostnadene fra straffetollene de to landene har påført hverandre under handelskrigen de siste fire årene.

– Det er viktig at disse to viktige og store økonomiene, som er svært viktige for verdensøkonomien, finner en måte de kan samarbeide på, sa IMFs Kina-sjef.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.