Det har vært knyttet stor spenning til de kinesiske økonomiske vekststatistikkene for tredje kvartal. USA avfyrte de første skuddene i handelskrigen i juli med å innføre straffetoll på kinesisk import verdt 34 milliarder dollar. Dette beløpet er økt til 250 milliarder dollar.

Svake utsikter

Fredag morgen kom svaret. Kina fikk en vekst i bruttonasjonalproduktet på 6,5 prosent – mot 6,7 prosent i andre kvartal. Konsensus lå på 6,6 prosent for kvartalet. Dette er den svakeste veksten siden 1. kvartal 2009, da deler av verden var rammet av finanskrisen.

– Det er veldig tydelig at den kinesiske økonomien er svak for tiden. Det et negativt sentiment for utsiktene i den kinesiske økonomien og finansmarkedet, sier markedsøkonom for fremvoksende markeder hos Commerzbank, Hao Zhou, til CNBC Asia.

Delstatistikker viser at den kinesiske økonomien har store utfordringer. Industriproduksjonen havnet lavere enn konsensus for kvartalet – med 5,8 prosent. Detaljhandel og investeringer økte svakt bedre enn ventet.

– Ingen hard landing, sier Nordeas sjefanalytiker for Asia, Amy Yuan Zhuang, i en kommentar.

Hun begrunner dette med blant annet lettelser i utlånspolitikken, noe som vil være til fordel for investeringer og boligmarkedet. Handelskrigen med USA viser ingen tegn på en snarlig løsning.

– Myndighetene må sannsynligvis stimulere den innenlandske etterspørselen for å levere vekstmålet på 6,5 prosent for dette året, påpeker hun.

Usikker vekst

Det er skepsis til tallene. Capital Economics mener den økonomiske veksten er på rundt 5,5 prosent. Dette er høyere enn i 2015 og 2016, da «China Activity Proxy» viste en økonomisk vekst som lå nærmere fire prosent – og ikke syv prosent som de offisielle statistikkene viste.

– Vi forventer ytterligere lettelser i penge- og finanspolitikken de neste månedene, ifølge senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

JPMorgan forventer at den offisielle økonomiske veksten i Kina vil svekkes til 6,1 prosent i 2019. Dette vil i så fall bli den svakeste veksten siden begynnelsen på 1990-tallet.

«Vi forventer en ytterligere eskalering i handelskonflikten inn i 2019. Justeringer i den kinesiske valutaen, og penge- og finanspolitiske justeringer vil delvis skjerme veksten», skriver den amerikanske finansinstitusjonen i en rapport.

I september økte den kinesiske eksporten med over 14 prosent. Dette skyldtes sannsynligvis at kinesiske selskaper valgte å komme nye straffetoller som skal innføres fra 1. januar 2019 i forkjøpet.

– Ekstrem pessimisme

Selv om kinesiske myndigheter har klart å stabilisere økonomien, er nervøsitet og kaos ved aksjemarkedene. Nøkkelindeksene ved børsene i Shanghai og Shenzhen har falt med over 30 prosent siden januar. Begge indeksene er på det laveste nivået siden 2014.

På torsdag falt Shanghai-børsen med tre prosent etter at investorer ble tvunget til å selge aksjer for å gjøre opp for seg. Aksjer verdt rundt 11 prosent av den samlede børsverdien i Kina er stilt som sikkerhet for lån – tilsvarende 5000 milliarder kroner. Det er en frykt for at det kan sende kursene betydelig lavere.

På fredag steg Shanghai-børsen med 2,6 prosent. Det er høy volatilitet og nervøsitet hos kinesiske investorer. Nøkkelindeksen er mer enn halvert fra 2015.

– Det er på full tid at den kinesiske staten kommer på banen. De kan ikke sitte på sidelinjen og se på den ekstreme pessimismen som har spredt seg, sier fondsforvalter Dong Baozhen hos Beijing Tonglingshengtai Asset Management til Bloomberg.

Den kinesiske valutaen har svekket seg med over seks prosent mot amerikanske dollar i 2018. USA har vurdert å straffe Kina for å manipulere valutaen, men en ekspertgruppe sa denne uken at det ikke er grunnlag for det. Det har svekket valutaen ytterligere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-butikkeier: – Du er ikke kjøpmann lenger, men en slave
Vibecke Wiik får et sug i magen når hun nærmer seg butikken hun drev i tre år. Her forklarer hun hvorfor.
03:08
Publisert: