Det er nøyaktig to år siden Kina isolerte storbyen Wuhan og stengte ned nesten hele samfunnet. Dette rammet den økonomiske aktiviteten hardt i noen vintermåneder, men det ble kortvarig.

Som et av få land unngikk Kina en resesjon i pandemiåret 2020.

Svakere vekst

Mandag morgen la Kina frem økonomiske statistikker for 2021 – som et av de første landene i verden. Kina mener de har tilstrekkelig informasjon og underlagsmateriale fra hele økonomien – kun et par uker etter kvartalet ble avsluttet.

Kina fikk en økonomisk vekst på 4,0 prosent i fjerde kvartal og 8,1 prosent for hele året. Den kinesiske kommunistledelsen hadde satt et mål om å få en vekst på over seks prosent for 2021.

Kort tid før de økonomiske statistikkene for 2021 ble lagt frem mandag morgen, kuttet sentralbanken for første gang siden april 2020 renten med ti basispunkter på en spesiell type lån med løpetid på 12 måneder.

«Avtagende vekst og økt risiko for mislighold hos eiendomsutviklere er årsakene til rentekuttet», skriver storbanken ANZ i en kommentar.

Selv om grensene til Kina er nesten hermetisk lukket, og det er svært vanskelig å reise inn og ut av landet, er det høy aktivitet i handelen. For første gang i historien var den totale handelen på over 6000 milliarder dollar i 2021. Eksporten- og importveksten var lavere i desember sammenlignet med de foregående månedene.

«Kinas produksjon har holdt seg motstandsdyktig med de pågående restriksjonene. Disse har i all hovedsak rammet det private forbruket og tjenestesektoren. Eksport og utenlandske investeringer nådde begge nye høyder i 2021», skriver JP Morgan i en ny rapport.

Industriproduksjonen økte med 4,3 prosent i siste kvartal og detaljhandelen endte 1,7 prosent høyere.

«Kinas bnp steg med fire prosent, men ikke bli alt for begeistret. Detaljhandelen falt til en vekst på 1,7 prosent, lavere enn estimatet på 3,8 prosent. Og det var i desember. Mobilitetsdataene viser en forverring i januar», skriver seniorøkonom for fremvoksende markeder hos Natixis, Trinh Ngyen, i en kommentar.

Kinas bruttonasjonalprodukt endte på 114.360 milliarder yuan (18.015 milliarder dollar med dagens kurs), ifølge National Bureau of Statistics. Dette er rundt 2000 milliarder dollar under USAs bruttonasjonalprodukt i 2020.

– Den største trusselen

Det offisielle vekstmålet for Kina i 2022 er foreløpig ikke offentliggjort, men internasjonale finansinstitusjoner som Goldman Sachs, Nomura og JP Morgan har kuttet vekstprognosene for 2022 de siste ukene til under fem prosent. Goldman Sachs kuttet veksten fra 4,8 prosent til 4,3 prosent i forrige uke.

«På kort sikt er svekkelsen i eiendomsmarkedet den største trusselen til makroøkonomisk og finansiell stabilitet i Kina», skriver JP Morgan.

Eiendomssektoren utgjør rundt 15 prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt og hele 25 prosent hvis ulike støttefunksjoner tas med, ifølge JP Morgan.

Eiendomsprisene i de 70 største byene i Kina falt med 0,3 prosent fra oktober til november. Dette er den største nedgangen på en måned på nesten seks år.

Viktigere ting å gjøre

Mens sentralbankene i USA og Europa gjør seg klare til å stramme inn, presser kinesiske myndigheter på med lettelser for å få fart på økonomien. Sentralbanken har kuttet reservekravene til bankene, noe som gjør at de har ekstra midler til utlån.

«Det betyr ikke slutten på reguleringer. Det betyr at toppen av reguleringer, toppen av eiendomsinnstramminger og toppen av dekarbonisering ligger bak oss. I 2022 har beslutningstagerne viktigere ting å gjøre, slik som å forsvare minimum fem prosent økonomisk vekst», skriver finansinstitusjonen Macquarie Capital.

De siste ukene har det vært en rekke nedstengninger og massetesting i kinesiske storbyer, blant annet Xian og Tianjin. Myndighetene fastholder på nullsmittestrategien hvor målet er å slå hardt ned på all smitte.

«Det første lokale smittetilfeller av omikronvarianten ble identifisert i Beijing på lørdag. Vi tror Kina vil innføre svært strenge tiltak for sosial distansering mens de forbereder seg til vinter-OL», skriver analyseteamet hos ING i morgenrapporten fra Asia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.