Kinesiske myndigheter har flere ganger forsøkt å få kontroll på eiendomsmarkedet. Det er innført restriksjoner på finansiering av flere privatboliger via bankene. Det holder ikke spekulanter igjen. Nye finansieringsmetoder har oppstått via gråmarkedet.

«Flom av boliger»

Forskere ved Southwestern University of Finance and Economics i Chengdu er i ferd med å legge siste hånd på den fjerde rapporten om det kinesiske eiendomsmarkedet – «China Household Finance Survey». Det er hentet inn et omfattende datamateriale fra over 360 storbyer og kommuner over hele Kina.

Rapporten bekrefter at boliger er kjøpt av spekulanter og ofte står tomme.

– Det finnes ikke noe annet land med en så høy andel tomme boliger som Kina, sier professor Gan Li ved universitet til Bloomberg.

Over 22 prosent av alle boliger i urbane strøk står tomme, ifølge Gan. Det tilsvarer over 50 millioner enheter.

– Skulle det oppstå en brist i eiendomsmarkedet vil det komme en flom av boliger, spår han.

Under en tredjedel av alle boliger som ble solgt i første kvartal var primærbolig. Hele 44 prosent var sekundærbolig. Det raskest voksende segmentet er de som kjøper bolig nummer tre – med 25,4 prosent. Denne andelen er nesten en firedobling sammenlignet med i 2015.

Skviser unge førstegangskjøpere

I rapporten «The Great Housing Boom of China», som økonomer ved Federal Reserve Bank of St. Louis har utarbeidet i samarbeid med kinesiske universiteter, vises det hvordan tomme boliger skaper et etterslep på tilbudssiden, noe som har ført til prispress og har skviset unge førstegangskjøpere ut av markedet.

Mangelen på investeringsmuligheter i andre deler av økonomien blir sett på som en viktig årsak til at penger plasseres i kjøp av bolig nummer to eller tre.

«For å kontrollere den spekulative boligetterspørselen og kanalisere kapital vekk fra boligmarkedet og til realøkonomien må Kina utvikle bedre velregulerte finansmarkeder og finansinstrumenter. Disse kan fungere som alternative investeringer for folks økte velstand og innfri de grunnleggende kravene de har for sparing og trygghet», skriver Kaiji Chen og Yi Wen.

Ifølge den japanske finansinstitusjonen Nomura er det press på prisene i mellomstore byer. Eiendomsselskapet China Vanke ble møtt med protester fra kjøpere etter at de plutselig kuttet prisene med 30 prosent ved et eiendomsprosjekt i Xiamen.

Eiendomssalget i Kina i september var 29 prosent lavere enn det var i samme måned i 2016.

– Tidligere ble det solgt i gjennomsnitt 20.000 boliger i måneden i Shanghai. Nå er det halvert, sier styreformann Sherman Lai hos eiendomsselskapet Centaline til Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik lager du cv: Dette bør du ha med og dette bør du absolutt ikke ha med
To eksperter forklarer.
02:48
Publisert: