Tirsdag morgen ble august-statistikken for Kinas økonomi presentert. Ifølge CNBC økte detaljhandelen med 0,5 prosent i august mot samme periode året før. Det signaliserer en betydelig innhenting, der detaljhandelen var ned 8,6 prosent i løpet av årets første åtte måneder sammenlignet med den samme perioden i fjor.

Ifølge DNB Markets er det allikevel landets investeringer som henter seg inn med raskest fart.

Stigning i boliginvesteringer

I en morgenrapport skriver meglerhuset at investeringene er opp 4,2 prosent mot forrige måned, der boliginvesteringene økte mest.

Samlet sett har boliginvesteringene økt betydelig, opp 4,6 prosent hittil i år, og dermed en av de delene av økonomien der investeringene har sett sterkest vekst.

«Et viktig bakteppe er de nye innstramningene som myndighetene nå innfører på finansieringen av de større boligutbyggerne i et pilotprosjekt. Utbyggere som har gjeldsgrad utover tillatte grenser, må legge et lokk på gjeldsveksten fremover. Det er tre «røde linjer» som måler gjeldsgraden som boligutbyggere helst skal holde seg innenfor,» skriver DNB Markets i rapporten.

30 prosent prisavslag

Det fører ifølge DNB Markets til at Evergrande, Kinas største boligutbygger, har startet september måned med et avslag på 30 prosent på prisen av boliger på nasjonalt basis, melder meglerhuset.

Formålet er å få inn nok salgsinntekter til å få gjeldsgraden ned under grensene før slutten av september.

«Er korttidsindikatorer (ukentlige statistikk på boligpris- og omsetning) for Kinas 25 største byer – såkalte «tier 1» eller «tier 2» byer – til å stole på, vil boligsalgene nå ta seg ytterligere opp i september. Omsetningen har hittil i september økt med nærmere 35 prosent år/år for disse 25 byene samlet sett. I august har boligprisene i snitt økt i Kinas 70 største byer, men trolig vil denne prisveksten også dempes noe,» heter det i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.