Den kinesiske eiendomssektoren, en stor vekstmotor for det folkerike landets økonomi siden finanskrisen, har store problemer.

Det som først startet som et grep i 2017 for å holde tilbake løpske boligpriser, ble for alvor til en krise i fjor. Den kinesiske sentralbanken innførte da enda strengere håndheving av regler knyttet til gjeldsnivåer hos eiendomsselskaper og utbyggere. Det gjorde det så å si umulig for flere aktører å sikre nye lån, aktører som allerede befant seg i illevarslende gjeldssituasjoner, og som trengte penger for å fullføre boligprosjekter.

Grepet førte også til at flere utbyggere ikke har fått solgt boliger og dermed generert inntekter.

Så langt har 19 eiendomsmarkedsaktører i Kina havnet i mislighold, mens 18 av Kinas mest utsatte selskaper har utsatt overdragelse av eiendomsprosjekter med inntil et år, ifølge South China Morning Post.

Nå tas det imidlertid grep for å komme ut av krisen, skriver samme avis, som viser til en uttalelse fra Kinas bank- og forsikringstilsyn. Tilsynet oppfordrer nå banker og finansinstitusjoner til å gi ut lån til «kvalifiserte aktører», for å hjelpe dem med å fullføre uferdige boligprosjekter.

Opprør

Ordningen går blant annet ut på at banker i samarbeid med lokale myndigheter skal stå for den nødvendige finansieringen for å sørge for at boliger blir ferdige og overdratt til kjøpere.

Nyheten sender flere av Kinas største, børsnoterte eiendomsaktører kraftig opp mandag morgen norsk tid.

– Hullet i boligmarkedet i Kina er mye større en obligasjonsmisligholdene eller nedgangen i aktørenes aksjekurser som vi har sett det siste året. Utbyggerne og eiendomsselskapene har simpelthen ikke nok penger, og smitteeffekten på vanlige folks liv kan være stor, sier Oxford Economics-økonom Tommy Wu.

Krisen har nemlig ført til det som kan beskrives som et opprør i Kina.

Det er voksende misnøye hos boligkjøpere som har undertegnet kjøpekontrakter, betalt depositum og begynt nedbetaling av boliglånet på halvferdige leiligheter. Nå har boligkjøperne startet boikott av banker og finansinstitusjoner, noe som igjen har begynt å legge press også på den brede økonomien og det finansielle systemet.

Ifølge South China Morning Post nekter kjøpere ved 230 eiendomsprosjekter i 86 kinesiske byer å betale renter og avdrag på boliger de har kjøpt.

Blant de mest omtalte er kriserammede Evergrande, som har lån og forpliktelser på over 300 milliarder dollar. Aksjekursen har stupt med 93 prosent på to år.

Bred oppgang

Ellers er det bred oppgang i det asiatiske aksjemarkedet mandag morgen norsk tid. Kospi-indeksen på børsen i Sør-Korea ledet an med en oppgang på over halvannen prosent, mens børsen i Australia steg rundt en halv prosent.

I Hongkong steg Hang Seng-indeksen også rundt en halv prosent, mens Shanghai Composite steg over én prosent. I Japan holder markedet stengt mandag.

– En positiv tone er det som står på dagsordenen i dag. Det er få makrohendelser å rette øynene mot, sier Robert Carnell hos ING i en analyse mandag, ifølge CNBC.

På morgenkvisten kom det også inn ferske tall fra New Zealand, som viste den høyeste inflasjonen på 32 år. Prisveksten i øylandet steg til 7,3 prosent i andre kvartal.

De viktigste årsakene til prisoppgangen er dyrere drivstoff og mat, samt økte boligutgifter, viste tall fra landets statistiske sentralbyrå Stats NZ mandag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.