– Det pågår en betydelig korreksjon i aksjemarkedet for øyeblikket. Det har vært solide resultater det siste året, men nå er det store bevegelser. Det er frustrasjon i markedet og investorer vil ta profitt før kinesisk nyttår. Det er også bekymring for renten, sier direktør Gordon Tsui hos Hantec Pacific til South China Morning Post.

Børsene i både Shanghai og Hong Kong har falt med omtrent ti prosent denne uken. Det må en fordobling til før det er snakk om et regelrett børskrakk («bear market»), men dette er likevel den største nedgangen på en uke siden finanskrisen rammet for fullt i oktober 2008.

– Dette er okser som dreper okser, sier hedgefond-direktør Gu Weiyong om investorene som har flyktet fra børsene i stor-Kina til Reuters.

Når det er optimisme i aksjemarkedet er det oksene («bull») som rår. Når nedturen starter tar bjørnene («bear») over.

Sunn korreksjon

Gordon Tsui i Hantec Pacfic mener imidlertid at dette er en sunn markedskorreksjon og tror at Hong Kong-børsen, hvor de fleste selskaper er tett knyttet til den kinesiske økonomien, vil stabilisere seg på dagens nivå de neste månedene.

Statlige investeringsfond, som tidligere har stabilisert det kinesiske aksjemarkedet, vil trå til hvis børsuroen fortsetter, ifølge næringslivsavisen Caixin. En rekke markeder stenger for kinesisk nyttår den 15. februar og holder stengt i nesten en uke.

Begrenset til aksjemarkedet

På overflaten går det meste i riktig retning for de asiatiske økonomiene. Den økonomiske veksten i Kina havnet på like under syv prosent i 2017 – nøyaktig som kommunistledelsen hadde planlagt. Nye økonomiske statistikker viser handelsvekst og en inflasjon som er under kontroll.

«Eksportveksten for Asia (Japan inngår ikke, red.anm.) økte med solide 10,6 prosent i fjerde kvartal. Den asiatiske eksporten til Kina er fortsatt sterk», skriver makroøkonom Sonal Varma hos Nomura Securities.

Liten japansk uro

Nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen har i år vært på nivåer som sist ble opplevd i 1991. Fallet fra den siste toppen i januar er på over 11 prosent.

Spørsmålet mange stiller seg, er om børsfallet vil ramme forbruket og dermed den økonomiske veksten i Japan, som har vært jevnt høy.

«Børsfallet må fortsette mye lengre før det begynner å påvirke forbruket i Japan i alvorlig grad. Yenkursen har nesten ikke endret seg og innvirkningen på den større økonomien etter markedsuroen denne uken vil bli liten», skriver senior Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en rapport.(Vilkår)

I Kina, verdens største spilleøkonomi kan du ta universitetsutdannelse i dataspilling
01:28 Min
Publisert: