Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen avsluttet fjoråret på det laveste nivået etter en kraftig nedgang gjennom nesten hele 2018. Det snudde ved nyttår.

Nesten ukentlige samtaler mellom USA og Kina for å få løst handelskrigen har gitt investorer en ny optimisme.

Kinesisk «bull market»

Siden nyttår har Shanghai-indeksen steget med 20,2 prosent og er dermed inne i et «bull market». Verdien på de kinesiske børsnoterte selskapene har steget med nesten 10.000 milliarder kroner på under to måneder. Investorer flokker til de kinesiske børsene.

I løpet av mandag ble det omsatt aksjer for over 1000 milliarder yuan (1200 milliarder kroner) ved de kinesiske børsene – det meste siden 2015. Aldri tidligere har det vært en bedre start på børsåret i Kina enn i år.

Den forrige rekorden ble satt i 2009, med 17,3 prosent da verdensøkonomien var på vei ut av resesjon, og under dot-com-boblen i år 2000 med 16 prosent i perioden frem til 25. februar.

Analytikere og strateger er i tvil om dette vil fortsette. Det advares om en korreksjon.

– Selv om kursene faller på kort sikt er det fortsatt rom for nye gevinster da gjeldsgraden er lavere enn den var under toppen. Investorer må huske at de grunnleggende økonomiske forutsetningene fortsatt er svake, sier strateg Shen Zhengyang hos Northeast Securities til Bloomberg.

Internasjonale investorer er også tilbake på det kinesiske markedet. Frem til sist fredag var det investert netto 110 milliarder yuan (130 milliarder kroner) via Stock Connect-ordningen, som lar vanlige investorer plassere penger i kinesiske aksjer via Hongkong-børsen.

Dette er mer enn tre ganger mer enn i samme periode i fjor.

– Dette skyldes forventninger om at MSCI vil øke vektingen av kinesiske aksjer i sine indekser, sier sjefanalytiker Zhu Hunchun ved Lianxun Securities til Reuters.

Forlenger våpenhvile

Risikoen for en full handelskrig mellom USA og Kina har avtatt de siste ukene. Det har ført til økt risikovilje fra investorer for å investere i kinesiske selskaper som kunne ha blitt hardt rammet av en langvarig handelskrig med straffetoll på kinesisk eksport til USA.

Søndag kveld sa president Donald Trump at han vil utsette straffetollen på kinesiske produkter verdt 200 milliarder dollar. Han sa det hadde vært en «veldig bra helg for USA og Kina».

«Jeg er glad for å kunne meddele at USA har tatt store fremskritt i handelssamtalene med Kina på viktige strukturelle områder som opphavsrett, teknologioverføring, landbruk, tjenester og valuta – og andre områder. Som et resultat av disse produktive samtalene vil jeg utsette økningen av tollsatser som var planlagt til 1. mars», skrev Trump.

Han planlegger å invitere Kinas president Xi Jinping til feriestedet Mar-a-Lago i slutten av mars for å sluttføre forhandlingene om en handelsavtale.

Frykter amerikansk resesjon

Vekstutsiktene for verdensøkonomien er blitt nedjustert flere ganger siden i fjor sommer. En handelsavtale mellom verdens to største økonomier vil ikke løse alle utfordringene.

– Vi må ta et skritt tilbake og se på konjunktursyklusen. Vi ser en moderasjon i veksten i USA i år og risiko for en resesjon så tidlig som midten av 2020. Nedturen vil ikke forsvinne uansett hvordan handelskrigen og brexit løses, sa sjefanalytiker Paul Kitney hos Daiwa Capital Markets til CNBC Asia på mandag.

Sjeføkonom for Asia hos Oxford Economics, Louis Kuijs, mener at utsiktene til en mer langvarig avtale er positivt for internasjonal handel og selskaper i USA og Kina. Også han kommer med en advarsel.

– Dette er ikke slutten på forhandlingene, langt mindre den underliggende spenningen mellom de to landene. På enkelte områder vil det bli vanskelig å oppnå enighet, blant annet amerikanske krav om verifisering og håndhevelse. Dette er noe USA forlanger, men Kina misliker, sier Louis Kuijs i en kommentar.

Hva gjør du når sjefen alltid vil på fylla?

«Mandagsmøtet» er DNs podkast om deg og jobben. Hør flere episoder her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Færre studenter enn før tør å rekke opp hånden
01:40
Publisert: