Onsdag kveld ble ledelsen for de største kinesiske og internasjonale investeringsbankene i Kina innkalt til digitalt krisemøte med China Securities Regulatory Commission, som tilsvarer Finanstilsynet.

Målet var å forsøke å redusere volatiliteten etter flere dager med kraftig børsfall. Det har de klart.

Da børsene i Shanghai, Shenzhen og Hongkong åpnet torsdag morgen var det lettelse å spore. Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen steg med over tre prosent da handelen startet.

Partiets prioriteringer

Den kinesiske børsindeksen CSI 300 Index har falt med nesten 10 prosent i år. Den amerikanske indeksen S&P 500, hvor de 500 største amerikanske selskapene inngår, har steget med nesten 20 prosent. Det er blitt spekulert i at kinesiske fond har støttekjøpt aksjer.

Det siste kursfallet kom etter at kinesiske myndigheter slo hardt ned på selskaper som tilbyr privatundervisning. Myndighetene kom med et forbud mot å drive med profitt i helgen. Dette førte til en kurskollaps for hele sektoren.

Beskjeden fra kinesiske myndigheter til representanter fra finansinstitusjoner er at dette ikke er ment å skade andre bransjer, men utelukkende rettet mot utdanningsselskaper og profittjaget.

– Dette viser at det ikke er en intensjon om ensidig å ødelegge forretningsmodeller som er tilpasset partiets prioriteringer for Kinas utviklings, sier fondsforvalter Adam Montanaro hos Aberdeen Standard Investments til Bloomberg.

Det kasteinnkalte møtet fant sted mens aksjehandelen var i gang ved amerikanske børser. Internettselskapet Alibaba, som er børsnotert i USA, steg med 5,7 prosent på onsdag.

Nasdaq Golden Dragon Index, hvor de største børsnoterte kinesiske selskapene i USA inngår, steg med 9,3 prosent på onsdag. Dette er den største oppgangen på én dag siden november 2008.

– Alltid støy og usikkerhet i Kina

Det er fortsatt stor skepsis til det kinesiske markedet, men også muligheter i et marked hvor verdifastsettelsen på aksjer er betydelig lavere enn i USA.

– Ideen bak kinesiske investeringer har hele tiden vært tanken om at Kina skulle bli den neste store verdensmakten så det er der en må være. Dette blir vurdert på nytt. Hvordan kan en vurdere risiko når det ikke er klart hva Kina vil foreta seg, sier sjefstrateg Matt Maley hos Miller Tabak til CNBC.

Toppsjefen for DWS Group, som var en del av Deutsche Bank frem til 2018, mener hva som skjer i Kina er å karakterisere som støy.

– Det er alltid støy og usikkerhet rundt Kina. En må bare lære seg å leve med det. I Kina må en ha et langsiktig perspektiv. En kan ikke forvente resultater umiddelbart. Det er langsiktige investeringer, sier konsernsjef Asoka Woehrmann, som overser en investeringsportefølje på nesten 900 milliarder euro til Financial Times.

Kinesiske myndigheter har åpnet markedet for utenlandske investeringer. Det er blitt mye enklere å investere i kinesiske selskaper for småinvestorer og institusjonelle investorer. BlackRock, Goldman Sachs Asset Management og JPMorgan Asset Management ekspanderer i Kina.

– Kina er et veldig viktig marked for oss. Hva som var et produksjonsland, er blitt verdens største forbrukermarked. Det er blitt attraktivt for kapitalforvaltere, sier Woehrmann.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.