Enkle videosnutter med utstrakt bruk av avansert kunstig intelligens har gjort Tiktok til en suksess. Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg har innrømmet at de var for sent ute med å skjønne hva Tiktok var og hvordan de kunne komme med en konkurrerende tjeneste.

Foretrekker børsnotering i Kina

Problemene har stått i kø for Tiktok siden USAs tidligere president Donald Trump midt under valgkampen i fjor erklærte tjenesten, og det kinesiske morselskapet Bytedance, til å være en sikkerhetstrussel.

USA ville tvinge Bytedance til å skille ut den internasjonale virksomheten og få inn et stort amerikansk selskap på eiersiden. Oracle, Microsoft og Walmart var aktuelle. Disse planene ble skrinlagt i vinter til fordel for en børsnotering i Vesten.

Ifølge næringslivsavisen Wall Street Journal utsatte selskapet børsnoteringen på ubestemt tid etter et møte med kinesiske myndigheter. Selskapet ble bedt om å sikre brukerdata bedre.

Kinesiske myndigheter fryktet at selskapet måtte legge frem detaljert informasjon i børsprospektet på hva slags informasjon som innhentes fra brukerne av Tiktok-tjenesten. Ifølge brukeravtalen skal dette kun være mobiltelefonnummer, fødselsdag, navn og id-nummer.

– Kina har lenge ønsket å være selvstendig på mange områder. Det er rimelig å tro at kapitalmarkedene er en del av dette. Kina vil foretrekke at selskaper børsnoteres på fastlandet, eller i det minste i Hongkong, for å kunne regulere egne selskaper, sier Fraser Howie, som har skrevet boken «Red Capitalism: The Fragile Financial Foundation of China's Extraordinary Rise» til Bloomberg.

– I Kina kan pendelen svinge raskt

Bytedance er verdens mest verdifulle oppstartsselskap. Da det hentet inn kapital i desember i fjor skjedde dette til en verdivurdering på 180 milliarder dollar. Verdien på selskapet er mer enn dobbelt så mye som finansteknologiselskapet Stripe og romfartsselskapet SpaceX.

Kinesiske Didi Chuxin var verdens fjerde mest verdifulle oppstartsselskap før børsnoteringen i sommer. Børskursen har falt kraftig, senest 7,2 prosent på mandag, etter at kinesiske myndigheter forbød nedlastning av appen og registrering av nye kunder.

Bytedances grunnlegger, Zhang Yiming, sa overraskende i mai at han vil trekke seg som konsernsjef i løpet av året for å «konsentrere seg om sin veldedige stiftelse» og støtte opp rundt utdannelsessektoren i Kina.

– I Kina kan pendelen svinge veldig raskt, sier direktør Angela Zhang ved Centre for Chinese Law ved University of Hongkong til Bloomberg.

En rekke andre toppsjefer i kinesiske teknologiselskaper har også trukket seg tilbake eller forsvunnet helt fra offentlighetens søkelys, blant annet Alibabas Jack Ma, som var feiret som et forbilde i Kina i nesten 20 år.

Under press i USA

Ifølge US-China Economic and Security Review Commission var 248 kinesiske selskaper børsnoterte ved Wall Street ved den siste opptellingen i mai. Disse hadde en børsverdi på 2100 milliarder dollar.

Nasdaq Golden Dragon China Index, hvor 98 kinesiske børsnoterte selskaper i USA inngår, har falt med 11 prosent siden Didi ble børsnotert for knappe to uker siden og de nye restriksjonene på kinesiske selskapet ved utenlandske børser ble innført.

– Kina går en delikat balansegang for å regulere disse selskapene men samtidig sørge for at de kan foreta en selektiv børsnotering i utlandet, sier direktør Jude Blanchette ved tenketanken The Center for Strategic and International Studies til CNBC.

I motsetning til mange oppstartsselskaper er Bytedance profitabel. Omsetningen ble mer enn doblet i fjor til 34,3 milliarder dollar og driftsresultatet endte på nesten 20 milliarder dollar, ifølge lekkasjer til kinesiske medier.

Alibabas børsverdi har falt med over 35 prosent siden kinesiske myndigheter nektet finansteknologiselskapet Ant Financial, hvor Alibaba er største eier, å bli børsnotert i fjor høst. Dette tilsvarer et verditap på 300 milliarder dollar (2650 milliarder kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.