Basketball er en svært populær sport i Kina. Houston Rockets har en høy stjerne hos fansen etter at kineseren Yao Ming spilte for laget i nesten ti år etter årtusenskiftet.

– Kjemp for frihet. Støtt Hongkong, skrev basketballagets sportsdirektør Daryl Morey i helgen.

Twitter-meldingen ble slettet noen timer senere etter kraftige reaksjoner i Kina. Den statseide tv-kanalen CCTV har besluttet at de ikke lenger vil overføre basketballkampene i Kina.

Internettselskapene Alibaba og JD.com har fjernet alle referanser til «Houston Rockets» or «Rockets», blant annet salg av t-skjorter, caps og andre souvenirer som har vært populære i Kina.

Joseph Tsai, som er en av grunnleggerne av Alibaba og kjøpte basketballteamet Brooklyn Nets i september, har lagt ut en melding på Facebook hvor han forsøker å forklare sinnet som har oppstått i Kina.

NBA-leder Adam Silver forsøker å redde den amerikanske basketballorganisasjonens 30 år lange innsats i Kina, etter en twitter-melding fra det mest populære amerikanske laget blant kinesiske fans.
NBA-leder Adam Silver forsøker å redde den amerikanske basketballorganisasjonens 30 år lange innsats i Kina, etter en twitter-melding fra det mest populære amerikanske laget blant kinesiske fans. (Foto: Jae C. Hong/AP/NTB Scanpix)

«Rockets har vært favorittlaget i Kina. Nå er de stengt ute fra det kinesiske markedet. Fansens kjærlighet til laget forsvinner, kringkasterne nekter å sende kamper og kinesiske selskaper i hopetall forlater laget som sponsorer», skriver han.

Flere kinesiske sponsorer til det amerikanske laget har trukket seg, blant annet sportutstyrsmerket Li-Ning.

– Utenlandske lag bør vite hva den kinesiske befolkningen mener. Hvis ikke vil de ikke lykkes her. NBA vet veldig godt hva de må gjøre nå, sa pressetalsmann Geng Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet på en pressekonferanse tirsdag.

Teknologiselskapet Tencent sponser basketballorganisasjonen NBA med 1,5 milliarder dollar over fem år og fornyet avtalen i 2019. Amerikansk basketball har hatt tosifret vekst i Kina siden 2008.

– NBA kan miste hva de har i Kina. Jeg forventer ikke det vil skje da de har bygget opp mye godvilje i Kina. De må bruke alt de har, sier sportskonsulent Marc Ganis til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.