For ett år siden var Alibaba-grunnlegger Jack Ma i ferd med å legge et nytt gullegg. Han var feiret som Kinas mest kjente gründer og en formue på over 50 milliarder dollar.

Det var klart for å gjennomføre en emisjon og børsnotere finansteknologiselskapet Ant Group. Verdivurderingene på selskapet lå på opp mot 200 milliarder dollar. Dager før børsnoteringen skulle finne sted i USA satte Kinas president Xi Jinping ned foten.

Xi har kostet Kinas mest kjente milliardærer store beløp det siste året. Xi ønsker å redusere ulikheter i det kinesiske samfunnet og krydrer taler med «velstand for alle» før han tar fatt på sin tredje presidentperiode i 2022.

307 nye dollarmilliardærer

Rupert Hoogewerf har siden 1990-tallet identifisert Kinas rikeste med «Hurun Report». For 25 år siden var det en håndfull yuan-milliardærer å finne i Kina og ingen dollarmilliardær.

På 2021-oversikten er det nesten 2918 personer med en formue på over to milliarder yuan (2,65 milliarder kroner). I løpet av det siste året økte medlemmene på listen den samlede formuen med 24 prosent – til 5300 milliarder dollar (44.700 milliarder kroner).

Var bare en kinesisk fiskerlandsby. Nå er innbyggerne steinrike etter en smart beslutning av landsbyhøvdingen for 40 år siden
Shenzhens skjulte formue på 30 milliarder dollar: Urbane landsbyboere i Kinas Silicon Valley er blitt rike. Hvordan klarte de å bygge opp en formue på over 30 milliarder dollar? Bloombergs Allen Wan forklarer: – For drøyt 40 år siden var dette bare en fiskerlandsby.
02:03
Publisert:

Det er fortsatt mulig å bli rik i Kina. Det er blitt skapt 307 nye dollarmilliardærer det siste året. Dette er en ny rekord.

– Fra oversikten kan vi se hvilke bransjer og forretningsmodeller som på vei opp og hvilke som faller. Ny energi har hatt et fantastisk år. Eiendom, hjemmeundervisningstjenester, svinekjøttproduksjon og videospill har hatt et dårlig år, sa Hoogewerf i forbindelse med fremleggelsen av årets oversikt over Kinas rikeste på onsdag.

Ma, som var Kinas rikeste for ett år siden, har falt til en femteplass etter at formuen stupte med 36 prosent – til 39,6 milliarder dollar. Pony Ma, som har bygget opp konkurrenten Tencent, fikk formuen redusert med 20 prosent.

– Halvparten av personene på årets liste er nye sammenlignet med for fem år siden. Nye bransjer og forretningsmodeller endrer hele landskapet, sa Hoogewerf, som karakteriserer den private sektoren i Kina som «ekstremt dynamisk» overfor Financial Times.

Kontroll via skatteparadis

Evergrande-grunnlegger Xu Jiayin, også kjent som Hun Ka Yan, toppet listen over Kinas rikeste for fire år siden. Problemene i eiendomskonglomeratet, som han grunnla for 25 år siden, har ført til en kollaps i aksjekursen med kursfall på over 80 prosent i år.

Formuen falt med 73 milliarder yuan (96,3 milliarder kroner) det siste året. Evergrande-grunnleggeren ligger på en 70. plass over Kinas rikeste. Han har gjennom mange år tatt ut store utbytter som er plassert i andre bransjer og i Hongkong, ifølge Bloomberg.

China Evergrande har gjeld og forpliktelser på 2700 milliarder kroner. Tidligere denne uken ble han «oppfordret» av kinesiske myndigheter om å bruke av privatformuen for å sikre at kreditorer fikk oppgjør.

Han og hans kone kontrollerer 77 prosent av Evergrande via selskapet Xin Xin, som er registrert med hovedsete på Det britiske jomfruøyene. Begge var navngitt i «Panama Papers» over kjente personer som hadde etablert selskaper i skatteparadiset.

Ukjente utfordrere

Ved starten av pandemien i 2020 lå Zhong Shanshan på en 186. plass på Forbes-listen over Kinas rikeste med en formue på knappe to milliarder dollar. To børsnoterte selskaper han kontrollerer er blitt børsnotert siden 2020, blant annet flaskevannselskapet Nongfu Spring

Ifølge «Hurun Report» er han Kinas rikeste med en formue på over 60 milliarder dollar.

Denne plasseringen vil neppe vare lenge. Nye navn dukker opp fra det ukjente. Luo Liguo har mer enn seksdoblet formuen fra solenergiselskapet Hoshine Silicon Industry og er på en 22. plass – opp fra en 222-plassering i 2020.

Ifølge Hoogewerf vil teknologigründeren Zhang Yiming, som står bak videoappen Tiktok via eierselskapet ByteDance, innta topplasseringen neste år. Han har tredoblet formuen til 52,8 milliarder dollar det siste året.

– Han er en sannsynlig kandidat, sa Hoogewerf under fremleggelsen av årets oversikt over Kinas rikeste.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.