Siden aksjeuken startet, er det China Evergrande som har dominert nyhetsbildet i Asia, og tidvis også ved verdens børser. Selskapet, som har gjeld og forpliktelser på minst 2700 milliarder kroner, er stort nok til å kunne utløse et minikrakk.
Det har ikke skjedd. De amerikanske børsindeksene er tilbake til nivået de var på før nedgangen ved inngangen til uken og Asia-børsene har stabilisert seg.
Byks ved Tokyo-børsen
Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen gjorde et byks på over to prosent da handelen startet fredag morgen ved Asias største børs. Hovedindeksen er tilbake på over 30.000 – et nivå den sist lå på for over 31 år siden. Også den bredere Topix-indeksen steg med to prosent i morgentimene.
Foreløpige aktivitetsindekser for september måned viser at aktiviteten i den japanske økonomien, som er verdens tredje største mål i bruttonasjonalprodukt, er skjør etter den siste smittebølgen.
«De foreløpige pmi-målingene tyder på at tjenesteytende sektor er tilbake ettersom deltasmitten har svekket seg. Produksjonssektoren med svakere etterspørsel og økende forsyningsproblemer», skriver Capital Economics fredag morgen.
Analyse- og rådgivningsselskapet innrømmer det er blitt vanskelig å tolke aktivitetsindeksene under pandemien og de mange restriksjonene fra nedstengninger.
«Den siste rapporten samsvarer med fallende forbruk og understreker at økonomien ikke er tilbake til det normale. Imidlertid er 55 prosent av befolkningen fullvaksinerte og vaksineringen skjer i et raskt tempo. Vi venter en sterk oppgang i forbruket i fjerde kvartal», skriver Capital Economics.
– Ikke nok i lengden
Det er fortsatt ikke bekreftet om Evergrande var i stand til å gjennomføre en kupongbetaling ved forfall på torsdag, eller om det kun ble inngått en avtale med obligasjonseierne om betaling innen en frist på 30 dager.
– Hele eiendomssektoren, og følgelig finanssektoren, tviler på grunn av de vage uttalelsene rundt mislighold. Dette vil ikke være nok i lengden, sier sjeføkonom Craig Botham hos Pantheon Macroeconomics til Bloomberg.
Sentralmyndighetene i Beijing har advart lokale myndigheter om å være «forberedt på en mulig storm» hvis Evergrande kollapser, og råder dem til å kun ta en aktiv rolle i siste liten hvis en kollaps fører til alvorlige ringvirkninger, ifølge Wall Street Journal.
Eiendomssektoren utgjør 7,2 prosent av den kinesiske verdiskapingen, ifølge offisielle statistikker. Eiendom og tilknyttede bransjer står indirekte for over en femtedel av aktiviteten.
Gitt hvor viktig eiendomssektoren er for Kinas økonomi, vil myndighetene i Beijing bli tvunget til å unngå at det skjer en rask forverring, sa finansinstitusjonen Morgan Stanley til sine klienter denne uken, ifølge næringslivsavisen.
Evergrande-kursen har falt med tre prosent fredag morgen. Aksjekursen er 25 prosent høyere enn bunnoteringen på tirsdag, men 82 prosent lavere enn hva den var ved nyttår.
Omsetningstap for bilindustrien
Mangelen på databrikker har ført til betydelig lavere produksjon for verdens bilprodusenter det siste året. Nye smitteutbrudd i Sørøst-Asia har ført til en forverring de siste ukene. Det antas at det bil bli produsert nesten åtte millioner færre biler enn planlagt i 2021.
– Databrikkemangelen fortsetter med å forverres. Slik det ser ut nå vil dette vare til ut 2023, sier direktør Ambrose Conroy hos Seraph Consulting, som gir råd til bilindustrien, til Washington Post.
På torsdag var representanter for verdens største teknologiselskaper innkalt til et møte i Det hvite hus. Målet var å få en bedre forståelse av hvor omfattende og alvorlig krisen er. President Joe Biden ønsker at USA skal bli mer selvforsynt med avanserte databrikker.
Databrikkemangelen ventes å koste bilindustrien 210 milliarder dollar i tapt omsetning i år, sa AlixPartners på torsdag. Dette er nesten en dobling sammenlignet med anslagene konsulentselskapet kom med i mai.
– Det er ingen støtdempere som kan stanse dette. Knapphet eller produksjonsstans hvor som helst i verden bare forsterkes på grunn av situasjonen, sier direktør Dan Hearch i en uttalelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.