China Evergrande har hatt en halsbrekkende ekspansjon siden finanskrisen for 12 år siden da kinesiske myndigheter beordret banker og finansinstitusjoner om å åpne pengekranene for å holde den økonomiske aktiviteten oppe.

Eiendomsselskapet lot seg ikke be to ganger.

Ved utgangen av juni var gjelden på 835 milliarder yuan (1160 milliarder kroner). Dette er den høyeste gjelden noe privat kinesisk selskap har. Nå skal Evergrande ha hentet frem en fire år gammel omstruktureringsplan og ber om støtte fra det offentlige.

Spekulativ aksje

China Evergrande har i flere år vært en av de mest spekulative aksjene i Asia. I 2016 shortet spekulanter aksjen – sterke i troen om at aksjekursen skulle falle, og at de kunne få en kjapp gevinst. Det slo ikke til. Aksjekursen ble seksdoblet fra 2016 til 2017.

Fra en 12-månederstopp på aksjekursen i juli ble den halvert til 13 Hongkong-dollar før helgen. På mandag steg aksjekursen med over 20 prosent. I morgentimene tirsdag er kursfallet på over syv prosent.

Årsaken til uroen er en rekke dokumenter som har sirkulert hos banker og investorer de siste dagene. Selskapet skal ha sendt et brev til provinsmyndighetene i Guangdong den 24. august hvor de ber om støtte til en kontroversiell børsnotering av et datterselskap.

Styreformann Hui Ka-yan, som er en av Kinas fem rikeste, sier brevet og dokumentasjonen er en forfalskning.

«I de 24 årene som har gått siden etableringen av selskapet har vi foretatt 20.523 lånetransaksjoner. Vi har aldri vært forsinket med tilbakebetaling av renter eller avdrag,» sier styreformannen i en uttalelse.

Sjefstrateg Hong Hao ved den statseide kinesiske banken BoCom International sier til Wall Street Journal han er skeptisk til selskapets forklaringer.

Børsnotering via bakdøren

Evergrande har frist på seg til januar med å børsnotere datterselskapet Hengda Real Estate. Hvis det ikke skjer, må eiendomsselskapet tilbakebetale 130 milliarder yuan (180 milliarder kroner) til kreditorer før 31. januar 2021.

Selskapet ønsker å gå bakdøren inn til Shenzhen-børsen i Sør-Kina, ifølge South China Morning Post og andre asiatiske medier.

Denne fremgangsmåten gjør at selskapet unngår innsyn fra tilsyn og regulatorer. Dette vil skje ved å overta Shenzhen Special Economic Zone Real Estate & Properties Group, som allerede er børsnotert.

Systemrisiko

Ifølge Bloomberg advarer Evergrande i brevet om en «systemrisiko» hvis de ikke får støtte og viser til gjelden på 835,5 milliarder yuan, mulig konkurser hos 8441 forretningspartnere og at det kan ramme 3,1 millioner ansatte hos Evergrande og partnere.

– Evergrande er en betydelig kilde til systemrisiko. Det er en enorm gjeld i morselskapet som til slutt må refinansieres, sier analytiker Nigel Stevenson hos GMT Research til Financial Times.

GMT Research i Hongkong mener at Evergrandes suksess har forutsatt «kontinuerlig vekst» og at de klarer å «begrave tidligere problemer».

– For å klare det har de måttet blitt større og større, sier Stevenson til Wall Street Journal.

Han mener dette minner om tryllekunstnere.

– Hva som har overrasket oss mest er hvordan Evergrande hele tiden har klart å trekke en ny kanin ut av hatten for å finne en form for finansiering, sier Stevenson.

Størst på søppelgjeld i Asia

S&P Global Ratings nedjusterte utsiktene for selskapet til «negativ» før helgen og begrunner dette med svak likviditetssituasjon.

«Den kortsiktige gjelden har fortsatt å øke, blant annet på grunn av nye prosjekter. Vi hadde tidligere antatt de ville håndtere dette – spesielt gitt den vanskelige økonomiske situasjonen,» skriver kredittvurderingsselskapet – med henvisning til koronapandemien.

Evergrande er Asias største utsteder av såkalte «søppelobligasjoner» (junk bonds) med høy rente, ifølge Bloomberg.

Selskapet har aktivitet i over 230 kinesiske byer og sitter på en tomtebank bestående av nesten 300 million kvadratmeter. Evergrande kuttet nylig eiendomsprisene med 30 prosent for september og oktober.

Ifølge den kinesiske næringslivsavisen Caixin er de årlige rentekostnadene på over 80 milliarder yuan (110 milliarder kroner) i året. Børsverdien på selskapet var på 217 milliarder Hongkong-dollar (265 milliarder kroner) tirsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.