Kredittvurderingsselskapet Fitch Ratings kuttet på torsdag vurderingen av eiendomskonglomeratet China Evergrande Group til «restricted default», etter at Evergrande ikke klarte å gjøre opp for seg for to obligasjonslån, etter tidligere å ha fått utsettelse.

Den kinesiske sentralbanken har nedspilt risikoen i offentlige uttalelser, men i kulissene er det jobbet døgnet rundt i flere uker for å tilrettelegge for at det er tilstrekkelig likviditet i markedet, og at det ikke oppstår full panikk.

– Skvises fra begge ender

Evergrande hadde gjeld og forpliktelser på over 2700 milliarder kroner ved utgangen av siste halvår. Det kommer en ny oppdatering etter nyttår. Salget av nye boliger har kollapset for Evergrande, og konglomeratet er skviset.

Aksjekursen har falt med 88,3 prosent det siste året. Siden toppnoteringen for fire år siden, har børsverdien falt med 94,3 prosent. Evergrande var verdens mest verdifulle eiendomsselskap i 2017. Med tilstedeværelse i over 220 kinesiske byer var det en gigant i Kina.

Rundt 1,6 millioner boliger er solgt, men ikke ferdigstilt. Disse kjøperne er å betrakte som kreditorer. I tillegg er det en underskog av selskaper som har levert produkter og tjenester til Evergrande-selskaper, uten å få oppgjør. Situasjonen er prekær for mange.

Ifølge Central Wealth Securities Investments skyldte Evergrande over 200 milliarder yuan (282 milliarder kroner) i form av ubetalte regninger ved utgangen av 2020.

– Evergrande er et pyramidespill
Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.
02:10
Publisert:

– Evergrandes problemer er ikke bare problemene for et selskap, men for titusenvis av småselskaper som leverer til det. Små selskaper kan ikke sette opp prisene. De lider også under høyere kostnader. De skvises fra begge ender, sier Sun Wenkai ved National Small and Medium Enterprise Research Institute ved Renmin University, til Bloomberg.

Svært komplisert

Evergrande er blitt sett på som et av en håndfull kinesiske selskaper som er «too big to fail», med alvorlige følger for resten av økonomien. Sentralbanken og politikere forsøker å si at dette ikke er riktig.

– Rettighetene og interessene til kreditorer og aksjonærer vil bli ivaretatt og respektert i samsvar med loven, sa viseguvernør Yi Gang under en finanskonferanse i Hongkong på torsdag, hvor det store samtaleemnet var kollapsen i den kinesiske eiendomssektoren.

De forsøker å få til en styrt kollaps, der færrest blir skadelidende. En regelrett konkurs blir sett på som mindre sannsynlig.

– Det finnes ikke en ren, enkel juridisk ordning som kan benyttes for å gjennomføre en omstrukturering av selskapsgruppen. Som et resultat vil dette måtte gjøres på tvers av jurisdiksjoner, noe som gjør det hele svært komplisert, sier advokatpartner Daniel Anderson hos Ropes & Grey i Hongkong, til New York Times.

En rekke andre eiendomsselskaper er under press og har havnet i mislighold. Ifølge kredittvurderingsselskapet Fitch, er også Kaisa, Modern Land og Fantasia, i samme situasjon. Kaisa og Evergrande har begge hovedkontor i Shenzhen.

Sist i køen

Misligholdet og kollapsen i den kinesiske eiendomssektoren kommer ikke overraskende. Varsellampene har blinket i flere år. Evergrande, og andre eiendomsselskaper, har i mange år drevet en halsbrekkende, lånefinansiert ekspansjon over hele Kina – og i utlandet.

– Vi trodde ikke at Evergrande ville klare å trekke en kanin opp av hatten. Nå er ballen på deres banehalvdel for å komme opp med et restruktureringsforslag, sier direktør Michel Löwy hos SC Lowy, som eier en liten del av Evergrandes obligasjoner, til New York Times.

Prisingen av obligasjonslån tyder på at en gjeldsstrukturering vil gi kreditorer rundt 20 til 25 prosent av hva de har til gode.

– Uansett hva utfallet blir, vil utenlandske obligasjonseiere stå sist i køen, og må akseptere et kutt, muligens betydelig, ser direktør Andrew Collier hos Orient Capital Research, til Bloomberg.

Evergrandes aksjekurs har falt ved Hongkong-børsen fredag morgen, og omsettes til 1,74 Hongkong-dollar – to cent høyere enn bunnoteringen fra tidligere denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.