China Evergrande-aksjen har vært suspendert ved Hongkong-børsen i hele oktober. Dette kom etter at eiendomskonglomeratet ikke innfridde forpliktelsene på to obligasjonslån i september.

Aksjekursen på selskapet, som var Kinas største eiendomsselskap, har falt med over 80 prosent på ett år.

Det har vært nesten helt stille fra selskapet i hele oktober etter at verdens børser skalv i september i frykt for en kollaps.

– Det kan være lett å anta at Evergrande bruker suspensjonen av taktiske årsaker for å unngå å kommunisere med investorer. Evergrande har tydeligvis ikke klart å holde markedet informert om hvorfor en handelsstans fremdeles er nødvendig, sa analytiker Nigel Stevenson ved GMT Research i Hongkong til Financial Times på onsdag.

Torsdag morgen ble suspensjonen opphevet. Aksjekursen falt umiddelbart med 11,2 prosent.

Ingen garanti

Evergrande sendte en børsmelding til Hongkong-børsen sent onsdag kveld. Der fremkommer det at forhandlingene som har pågått om å selge 50,1 prosent av aksjene i datterselskapet Evergrande Property Services Group ikke har ført frem.

«I lys av vanskelighetene, utfordringene og usikkerheten rundt å forberede likviditeten er det ingen garanti for at konsernet vil kunne oppfylle sine økonomiske forpliktelser i henhold til relevante avtaler og kontrakter», skriver Evergrande i børsmeldingen.

Salget av datterselskapet, som ble børsnotert i fjor, skulle innbringe minst 20 milliarder Hongkong-dollar (21,5 milliarder kroner). Forhandlingsmotpart var Hopson Development Holdings, som bekrefter at forhandlingene strandet allerede i forrige uke. Kilder sier til Reuters at enkelte av Evergrandes internasjonale kreditorer har motsatt seg salget, som de frykter vil prioritere kinesiske kreditorer.

– Evergrande er et pyramidespill
Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.
02:10
Publisert:

Dette kommer på toppen av at forhandlingene om å selge Evergrandes hovedkontor i Wanchai i Hongkong for 15 milliarder kroner ikke har ført frem. Yuexiu Property, som er kontrollert av Guangzhou by, fryktet komplikasjoner fra transaksjonen, ifølge South China Morning Post.

– Isolert fenomen

I Kina har myndighetene slått ned på enhver omtale av Evergrande de siste ukene. Gjeldskrisen, som spredte seg på sosiale medier og utløste demonstrasjoner fra investorer og boligkjøpere i frykt for en konkurs i september, fjernes fra sosiale medier.

Det er frykt for at problemene skal spre seg i økonomien. Den økonomiske veksten i Kina falt til under fem prosent i tredje kvartal – lavere enn hva som var ventet. Eiendomssektoren er svært viktig for og utgjør rundt 25 prosent av den kinesiske verdiskapingen.

«Problemet hos Evergrande er et isolert fenomen i eiendomssektoren. De siste årene har selskapet blitt drevet dårlig og har ikke klart å drive ansvarlig i henhold til endrede markedsforhold. Dette har ført til en forverring i drift- og finanssituasjonen og utløste til slutt en alvorlig risiko», sa direktør Zou Lan i den kinesiske sentralbanken i forrige uke.

Kollaps i eiendomssalget

Månedsskriftet september-oktober er tradisjonelt den viktigste perioden for eiendomssalg i Kina. Mange benytter helligdager ved månedsskiftet til å investere i boliger. Eiendomsprisene falt i september for første gang på seks år. Evergrande-salget kollapset.

Fra 1. september til 8. oktober i fjor inngikk Evergrande salgskontrakter på 142 milliarder yuan. I perioden fra 1. september til 20. oktober i år var salget på under fire milliarder yuan – en nedgang på 97 prosent.

Evergrande klarte ikke å innfri forpliktelsene på to obligasjonslån i september. De har 30 dager på seg før de havner i mislighold. Fristen går ut førstkommende mandag på det ene obligasjonslånet.

–Skulle det bli mislighold kan det smitte over på andre utviklere, boligprisene og økonomien. Evergrandes likviditetsproblemer viser hva som kan gå falt andre selskaper med tilsvarende problemer, sier analytiker Terry Chan hos S&P Global Ratings til The Guardian.

Ifølge en undersøkelse fra kredittvurderingsselskapet er kinesiske selskaper ansvarlig for 31 prosent av den samlede gjelden fra 25.000 av verdens største selskaper. Målt mot bruttonasjonalprodukt er den kinesiske gjelden betydelig høyere enn verdensgjennomsnittet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.