Det var nervøsitet hos aktører i finansmarkedet i forkant av at børsene i Shanghai og Shenzhen åpnet onsdag morgen. De kinesiske markedene har vært stengt mens gjeldsproblemene hos det eiendomsselskapet Evergrande har sendt sjokkbølger internasjonalt.

Hang Seng China Enterprises Index ved Hongkong-børsen, hvor selskaper med det meste av virksomheten på det kinesiske fastlandet inngår, falt med over tre prosent tidligere denne uken da Kina-børsene holdt stengt.

Hovedindeksen ved Shanghai-børsen falt med 1,3 prosent da handelen startet onsdag morgen. Hongkong-børsen, hvor Evergrande er børsnotert, holder stengt på onsdag. Nervøsiteten har spredt seg til store deler av verden. Taipei-børsen falt over to prosent i morgentimene.

– Markedet er i helspenn

China Evergrande balanserer på kanten av stupet med over 300 milliarder dollar (2700 milliarder kroner) i gjeld.

«Det er sannsynlig at Evergrande vil havne i mislighold. Hvis dette skjer vil det bli en av de største i historien», skrev direktør Ian Bremmer hos den globale tenketanken Eurasia Group i en Twitter-melding.

–Evergrande er et pyramidespill
Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.
02:10
Publisert:

Han viser til at Hellas hadde 200 milliarder dollar i gjeld da de måtte gjennomgå en gjeldsstrukturering i 2012. Lehman Brothers hadde forpliktelser på 600 milliarder dollar da finansinstitusjonen gikk konkurs i september 2008 og utløste finanskrisen.

China Evergrande har gitt minimalt med informasjon mens krisen har økt i styrke. Grunnlegger og styreformann Xu Jiayin oppfordret i et brev til selskapets ansatte å stå samlet og jobbe hardt i motgang og at de sammen skal «gå finne veien ut av mørket».

Selskapet havnet sannsynligvis i mislighold på et banklån tidligere denne uken. Aksjekursen for hva som var Kinas største eiendomsselskap har falt med 85 prosent på seks måneder.

– Evergrande er årsaken til at markedet er i helspenn. Markedsaktører klarer ikke å finne ut hvordan kinesiske myndigheter mener hvordan Evergrande-krisen kan løses og hvor svak økonomi de vil tillate, sier seniorøkonom Zhou Hao hos Commerzbank i Singapore til Bloomberg.

Pengeinnsprøyting

Seniorøkonomen tror at den kinesiske sentralbanken vil komme med midlertidige støttetiltak med blant annet å sørge for tilstrekkelig med likviditet i markedet. Dette ble også gjort i forrige uke helgen da de kom med en pengeinnsprøyting på vel 90 milliarder yuan.

Dette fortsatte før markedene åpnet onsdag morgen med 120 milliarder yen, ifølge kinesiske medier.

Kredittvurderingsselskapet S&P Global Ratings tror ikke kinesiske myndigheter vil komme på banen med en omfattende redningsaksjon for eiendomssektoren.

«Vi tror Beijing kun vil bli tvunget inn hvis det er en omfattende smitte som vil spre seg til andre eiendomsutviklere og dermed utgjør en systemrisiko for økonomien. En kollaps hos Evergrande vil alene sannsynligvis ikke resultere i et slikt scenario», skriver S&P Global Ratings i ny rapport.

Viktig hendelse

På torsdag skal Evergrande betale 83,5 millioner dollar (725 millioner kroner) i rente på et obligasjonslån og avdrag på et annet obligasjonslån.

Selskapet forsøker å gjøre hva de kan for å unngå å havne i mislighold til tross for en svært vanskelig likviditetssituasjon.

I en melding til børsen i Shenzhen sier Evergrandes datterselskap Hengda på onsdag at de har forhandlet frem en avtale som sikrer betaling på et av lånene.

– Hva som skjer på torsdag vil være svært viktig hendelse for markedene, på den ene eller andre måten; kanskje viktigere enn det amerikanske sentralbankmøtet som vil ha funnet sted noen timer før, sier leder for valutastrategi hos National Australia Bank til CNBC Asia.

Onsdagens rentemøte i den amerikanske sentralbanken Fed blir sett på som viktig for finansmarkedene. De venter at Fed skal avslutte koronatiltakene, med massive innsprøytinger av kapital. Det kan gi en ruskete situasjon ved børsene fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.