Det var nervøsitet ved Tokyo-børsen da handelen startet tidlig tirsdag morgen. Nikkei-indeksen falt umiddelbart med over to prosent til under 30.000 nivået. Den bredere Topix-indeksen falt med vel 2,2 prosent. Dette er den største nedgangen siden slutten av juni.

Begrenset smitteeffekt

Alles øye er rettet mot Kina og eiendomssektoren, som står for rundt en femtedel av den kinesiske verdiskapingen. Uroen på verdens børser ble utløst av gjeldsproblemene hos eiendomsselskapet China Evergrande og økt sannsynlighet for at selskapet vil havne i mislighold.

Evergrandes aksjekurs falt med nesten syv prosent da handelen startet ved Hongkong-børsen til 2,13 Hongkong-dollar.

– Selv om de fleste ikke venter at Evergrande plutselig kollapser, er stillheten og mangelen på utspill fra beslutningstagerne nok til at alle får panikk. I det minste forventer jeg at Kina vil gi en form for muntlig støtte for å stabilisere situasjonen, sier sjeføkonom for stor-Kina hos storbanken Standard Chartered til Bloomberg.

Det har vært stille fra den kinesiske kommunistledelsen. President Xi Jinping var svært aktiv gjennom hele sommeren med å komme ned nye utspill som rammet teknologi- og oppstartsselskapene hardt.

Han tok i bruk det gamle slagordet «felles velstand» og oppfordret Kinas nyrike å bli mer filantropiske.

– Kina vil gjøre hva som trengs for å lette på situasjonen. For Kina handler dette om å kommunisere riktig budskap og lage den riktige politikken for hvordan eiendom skal se ut under den nye politiske retningen. Når det er på plass vil det skje raske og store bevegelser, sier leder for verdipapirstrategi hos Saxo Bank til Bloomberg.

Etterlyser kommunikasjon

Finansinstitusjoner forsøker å tolke signalene, eller mangelen på utspill fra myndighetene, for å se hvordan dette vil påvirke den økonomiske utviklingen for verdens nest største økonomi.

«Vårt grunnsyn er at ethvert mulig mislighold eller omstrukturering vil bli fulgt tett av myndighetene med begrenset smitteeffekt for både eiendoms- og finansmarkedet», skriver den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs i en rapport.

De etterlyser tydeligere kommunikasjon fra den kinesiske ledelsen på hvordan de planlegger å redusere smitteeffekten til resten av økonomien. Det vært lavere aktivitet i Kina enn ventet gjennom sommeren.

«Det må raskt komme en klar beskjed fra myndighetene for å øke tilliten og stanse smitteeffekten. Hvis det ikke skje tror vi det kan utgjøre en betydelig nedside for den økonomiske veksten i fjerde kvartal og neste år», skriver Goldman Sachs.

Hvis myndighetene ikke klarer å isolere problemene, og dermed unngå smitte til resten av økonomien, frykter Goldman Sachs at problemene i eiendomssektoren vil koste den kinesiske økonomien inntil 4,1 prosentpoeng lavere vekst.

– Mer smerte

Ikke alle er like optimistiske.

«Kinas finansmarked forbereder seg stadig mer på at eiendomsmarkedet skal kollapse», skriver analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics.

Analyseteamet peker på at det kinesiske aksjemarkedet har hatt problemer i flere måneder, noe som skyldes endringer i den politiske retningen fra kommunistledelsen.

«Hva som skjer videre avhenger helt og holdent hvordan beslutningstagerne håndterer situasjonen. Deler av dette skyldes myndighetenes innstramninger overfor eiendomssektoren. Det kan tyde på at aksjonærer og kreditorer vil oppleve mer smerte fremover», skriver analytikerteamet.

De tror sannsynligheten for at problemene hos Evergrande skal utløse en hard landing for den kinesiske økonomien, tilsvarende hva kollapsen hos den amerikanske storbanken Lehman Brothers gjorde i 2008, er liten.

«Vår grunnlinje er at frykten for en kinesisk Lehman-hendelse vil vise seg å være overdrevet», skriver Capital Economics.

De tar alle mulige forbehold.

«Når det er sagt ønsker vi ikke å nedpille risikoen. Situasjonen i Kina nå har mange av de samme ingrediensene fra tidligere finanskriser», skriver analyse- og rådgivningsselskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.