Det har vært høy volatilitet blant annet ved børsene i Hongkong og Tokyo, som sammen med Shanghai-børsen er de største i Asia. Shanghai-børsen steg med 0,9 prosent da handelen startet etter å ha holdt stengt siden i forrige uke i forbindelse med «Golden Week».

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen åpnet med en oppgang på over to prosent i morgentimene. Ved Hongkong-børsen steg Hang Seng-indeksen med over tre prosent på torsdag. Oppgangen fortsatte på fredag morgen med 1,5 prosent.

Også i resten av Asia er det optimisme å spore, blant annet ved Seoul-børsen i Sør-Korea. Tungvekteren Samsung Electronics har lagt frem foreløpige kvartalsresultater. Disse viser en bedring i driftsresultatet på over 25 prosent sammenlignet med i fjor. Driftsresultatet endte på 15800 milliarder won (114 milliarder kroner).

Hovedårsaken er høy etterspørsel etter databrikker og overraskende sterk etterspørsel etter foldbare smarttelefoner.

Legger en demper

Salget av nye boliger falt med 33,4 prosent i de 30 største kinesiske byene i september. Det er problemene hos China Evergrande som har utløst krisen.

Ved inngangen til handelsuken valgte selskapet å suspendere handelen i aksjen inntil videre i påvente av en «større transaksjon». Selskapets aksjekurs har falt med over 85 prosent på ett år.

Eiendomssektoren utgjør minst en femtedel av den kinesiske økonomien. 29 prosent av kinesiske bankers utestående lån ved utgangen av andre kvartal var gitt til eiendomssektoren.

Mens Kina har holdt stengt, har problemene i eiendomssektoren spredt seg til blant annet Fantasia Holding, som utvikler luksusleiligheter i storbyer.

Global kraftmangel: Slik henger alt sammen med alt
Hva skjer med energikrisen i Kina og Europa? Dan Murtaugh forklarer hvordan den kan påvirke resten av verden: – Dessverre har ikke produksjonen av energikilder som naturgass og kull holdt tritt med etterspørselsøkningen.
02:51
Publisert:

«Den kinesiske eiendomssektoren er bekymringsfull. Misligholdet hos Fantasia viser at problemene hos Evergrande kan legge en demper på sentimentet for boligkjøpere, utviklere og finansinstitusjoner. Det kan føre til likviditetsproblemer», skriver analytikerne Larry Hu og Xinyu Ji hos Macquarie Group i en ny analyse.

Dystert, men underholdende

Ifølge nyhetstjenesten Bloomberg hadde Fantasia tilgang på penger og kunne ha betalt renter ved forfall – hvis de ønsket.

«De valgte å ikke gjøre det. Som et resultat av dette har de åpnet en pandoraeske med finansiell dritt. Nå vil alle sitte i samme båt. Mange hundre eiendomsutviklere kjemper om mer penger for å forbli likvide», skriver markedskommentator Shuli Ren.

Hun sammenligner hva som skjer i den kinesiske eiendomssektoren i Kina med den populære sørkoreanske Netflix-serien Squid Game, som er den mest strømmende serien i verden. Flere hundre personer med stor gjeld deltar i et dødelig spill med høye prispenger. De konkurrerer, mens flere og flere blir eliminert.

«Dramaet forsterker seg, og situasjonen blir skremmende og grusom. Det er dystert, men underholdende. Situasjonen i Kina er den samme. Husk bare å ha nok popcorn», skriver Ren.

Kutter Kina-vekst

På toppen av gjeldsproblemene i eiendomssektoren er Kina på full fart inn i en energikrise. Før Kina tok fri i forrige uke var det omfattende strømbrudd i flere storbyer og industriområder. Dette vil ramme den økonomiske aktiviteten.

– Kinas energiinnstramninger reduserer produksjonen. Selv om myndighetene har tillatt en økning i den innenlandske kullproduksjonen sammen med en økning av importen, vil det ta en stund før situasjonen normaliseres, skriver Eugenia Victorino, som er leder for Asia-strategi hos SEB, i en ny rapport.

Den svenske storbanken nedjusterer vekstprognosene for Kina for 2021 og 2022 til en økonomisk vekst på 8,2 prosent i år og kun 5,2 prosent i 2022.

Goldman Sachs tror ikke den kinesiske økonomien vokste i det hele tatt fr andre kvartal til tredje kvartal, ifølge Wall Street Journal.

– Dette virker som et stagflasjonssjokk for produksjonen – ikke bare for Kina, men for hele verden. Prisveksten er bred. Dette er en konsekvens av hvor dypt integrert Kina er i de globale forsyningskjedene, sier sjeføkonom for Kina hos Pantheon Macroeconomics til Businessweek.

Stagflasjon er en periode med stagnasjon i den økonomiske veksten, kombinert med høy prisvekst.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.