Det er to år siden den forrige børskollapsen i Kina. Etter å ha mer enn fordoblet seg på under ett år falt Shanghai-indeksen fra 4600 til 2600 på ni måneder. Siden i fjor vår har den ligget stabilt på rundt 3000-nivået – takket være støttetiltak fra myndighetene.

– Slutt på eventyrhistorier

På mandag satte panikken inn på nytt. Dette kom etter at president Xi Jinping i helgen ba de statseide selskapene om å få gjelden under kontroll. Han ønsker også å avvikle zombie-selskaper som er blitt holdt kunstig i live med lett tilgang til kreditt fra kommuner og provinser.

Dette sendte kursene på nesten 500 børsnoterte småselskaper som inngår i ChiNext-indeksen ved Shenzhen-børsen ned med ti prosent før handelen automatisk ble stanset på mandag.

– Dette er «Black Monday». Panikken som har spredt seg i markedet startet ved ChiNext, sier analytiker Wang Haijun ved Zhongshan Securities til South China Morning Post.

Nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen falt med over 4,2 prosent på mandag. Nedgangen har fortsatt i morgentimene på tirsdag. Få tror på at dette skal føre til et nytt børskrakk i Kina. Panikken er i markedet, men ikke hos kommunistledelsen.

– Dette er ikke noe tilsvarende hva som skjedde i 2015. Da var det rett og slett panikk hos den kinesiske ledelsen, sier analytiker Chris Beddor hos konsulentselskapet Eurasia Group til CNBC Asia.

– Slutt på eventyrhistorier

Det er oppstartsselskaper, spesielt innenfor teknologisektoren, som inngår i ChiNext – en oppstartsbørs som ble etablert for å konkurrere med den amerikanske Nasdaq i 2009.

ChiNext-indeksen har falt til det laveste nivået siden begynnelsen av 2015 og er på under det halve av hva den var i juni 2015 etter å ha falt med 5,1 prosent på mandag.

– Nå er det slutt på å fortelle eventyrhistorier for ChiNext, sier fondsforvalter Shen Weizheng hos Ivy Capital til Reuters.

Ifølge en rapport fra Wind Financial har 180 selskaper ved oppstartsbørsen kommet med resultatvarsler om en svakere inntjening i første halvår.

– Det er en frykt for at det er en boble hos småselskapene og at denne ikke har sprukket. Det kan føre til økt risiko, sier fondsforvalter Wu Kan ved Shanshan Finance til South China Morning Post.

Innstramninger og lettelser

I motsetning til i 2015 er myndighetene mer avslappet til større kursbevegelser. President Xi beordret i helgen etableringen av et overordnet finanstilsyn som skal følge finanssektoren og børsnoterte selskaper tettere.

Samtidig skal det gjøres enklere for nyetablerte selskaper å hente inn penger fra kapitalmarkedet. Det vil bety flere emisjoner og børsnoteringer.

Dette er en vanskelig balansegang, men er blir sett på som et skritt i retning av en liberalisering og et mer åpent og profesjonelt finans- og kapitalmarked i Kina.

Det mangler ikke på advarsler på kort sikt.

«Det er en boble for selskaper med for høye verdivurderinger. Denne er i ferd med å sprekke», advarer China Merchant Securities i en rapport.(Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: