Verdens helseorganisasjon (WHO) fikk kritikk for at de ikke erklærte en global helsekrise fra utbruddet av det nye coronaviruset under krisemøtet i forrige uke. Nå har de snudd – etter et krisemøte som gikk flere timer på overtid i Genève.

– Hovedårsaken til at vi gjør dette er ikke på grunn av hva som skjer i Kina, men på grunn av hva som skjer i andre land. Vår største bekymring er at viruset kan spre seg til andre land med svakere helsesystemer og som er dårlig forberedt på å håndtere det, sa WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus natt til fredag.

Natt til fredag har det amerikanske utenriksdepartementet endret reiserådet for amerikanske statsborgere. Det frarådes å reise til hele Kina og amerikanere i Kina anbefales å vurdere å forlate landet.

Over 4000 Starbucks-filialer er coronastengt - slik rammes utenlandske bedrifter i Kina
Starbucks, Wework, Facebook, Apple, Nissan og Walt Disney er alle berørt av coronaviruset som sprer seg i Kina og resten av verden.
00:35
Publisert:

– Står sammen

Det er kun sjette gang WHO har erklært en global folkehelsekrise. Svineinfluensaepidemien i 2009 er mest kjent. Det antas at mellom 10 og 20 prosent av verdens befolkning ble smittet, men de fleste fikk milde symptomer tilsvarende en vanlig influensa.

En global folkehelsekrise gjør at alle medlemslandene forplikter seg til å handle raskt og samarbeide med WHO og andre medlemsland.

– Vi står nå sammen. Vi kan bare stanse det om vi samarbeider, sa WHO-sjef WHO-sjefen i Genève.

Antall bekreftede smittede passerte i fredag morgen 9480 mennesker globalt. Dette er flere enn hva antallet som ble smittet under sars-utbruddet for 17 år siden. Kun 124 av de smittede er utenfor Kina – fordelt på 18 land.

De aller fleste med bekreftet smitte i andre land har vært i Kina og blitt smittet der. Det er et lite antall mennesker som er blitt smittet via andre mennesker Tyskland, Japan, Thailand og USA. Disse har hatt nær kontakt med noen som har vært i Kina nylig.

Antall dødsfall har økt kraftig denne uken. Bare på torsdag døde 42 mennesker ved kinesiske sykehus i Hubei. Totalt er 212 mennesker bekreftet døde fra coronaviruset. Over 32000 mennesker er under observasjon i Hubei-provinsen, som er episenteret for utbruddet.

– Uakseptabel risiko

WHO var påpasselig med å ikke kritisere Kina. Helseorganisasjonen tok avstand fra restriksjonene som har kommet de siste dagene som begrenser reiser til og fra Kina. British Airways, Lufthansa og SAS har midlertidig kansellert flyvninger til Kina.

Alt du trenger å vite om coronaviruset på 2 minutter: Hva er symptomene, hvordan kan spredningen stoppes og finnes det en kur?
Bill Schaffner er ekspert på smittsomme sykdommer: – Coronaviruset er trolig overført til mennesker fra dyr.
02:03
Publisert:

Russland har blant annet stengt grensen til Kina.

– Enkelte land har truffet tvilsomme tiltak for reisende. Disse tiltakene er ikke eksempler for etterfølgelse, sa Didier Houssin, som leder WHOs krisekomité.

Internasjonale selskaper har evakuert ansatte og deres familier fra Wuhan og andre byer. Det amerikanske utenriksdepartementet vil la familiemedlemmer av ansatte ved ambassaden og konsulater i Kina forlate landet – sammen med ansatte som ikke har nøkkelfunksjoner.

Allied Pilots Association saksøkte på torsdag flyselskapet American Airlines for å stanse flyvninger mellom USA og Kina.

– Vi antar at så mange som 300 passasjerer er om bord på hver flyvning fra kinesiske byer. For oss er dette en uakseptabel risiko å ta, sier fagforeningsleder Eric Ferguson til CBS News.

Stengte byer og fabrikker

Kinesisk nyttår er offisielt over og markedene skulle åpne på fredag. Dette er utsatt. Mange kinesiske storbyer og provinser vil holde stengt frem til 10. februar. Dette gjelder også fabrikker.

Den nye Tesla-fabrikken utenfor Shanghai er blant flere tusen fabrikker som holder stengt. Dette vil ramme forsyningskjeder.

USAs handelsminister Wilbur Ross velger å se det positive i hva som skjer i Kina for den amerikanske økonomien.

– Jeg ønsker ikke å ta en seiersrunde over hva som er en uheldig og veldig ondartet sykdom. Men faktum er det gir selskaper en anledning til å ha dette i bakhodet når de foretar en gjennomgåelse av forsyningskjeden, sa Ross til Fox News på torsdag.

Han la til at dette kan føre til flere arbeidsplasser i USA.

– Det er nok en risikofaktor de må forholde seg til. Jeg tror dette vil få fart på at arbeidsplasser kommer tilbake til Nord-Amerika og USA, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.