Innbyggerne i Kina er blitt vant til å teste seg jevnlig og få en egen kode på smarttelefonen for å dra på kontoret, handle, gjøre unna ærender eller reise. Testingen gjør at det fanges opp smitteutbrudd tidlig. Aldri tidligere har det vært flere nye smittetilfeller enn nå.

– Kina står overfor en alvorlig og kompleks covid-19-situasjon med mer omfattende smittespredning og flere overføringskjeder av viruset, sier pressetalsperson Mi Feng ved den kinesiske folkehelsekommisjonen, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Det har vært opptøyer natt til onsdag ved Apples største Iphone-fabrikk i Zhengzhou. Videoer på sosiale medier i Kina viser flere hundre ansatte ved den Foxconn-eide fabrikken som ryker sammen med politi og sikkerhetsvakter.

Fabrikken, som har flere hundre ansatte, har vært underlagt strenge restriksjoner siden begynnelsen av oktober hvor ansatte kun får forflytte seg mellom hybelhus og fabrikkområdet.

Omfattende nedstengninger

I vinter og vår ble finansmetropolen Shanghai stengt ned i flere måneder på grunn av smitteutbrudd. Antall daglige nye smittetilfeller vil passere den tidligere rekorden. For nøyaktig en måned siden var det under 1000 smittetilfeller. Nå ligger det på nesten 30.000.

– De neste ukene kan bli de verste i Kina siden de første ukene av pandemien, både for økonomien og helsevesenet, skriver sjeføkonom for Asia hos Capital Economics, Mark Williams, i rapporten med tittelen «Trusselen om omfattende nedstengninger er allerede høy og øker», som ble publisert natt til onsdag.

Analyse- og rådgivningsselskapet har fulgt situasjonen i Kina tett gjennom hele pandemien. De mener at det kommer nye smitteverntiltak på toppen av de allerede svært inngripende restriksjonene Kina har hatt siden begynnelsen av 2020.

Det er innført omfattende restriksjoner i Beijing, Chongqing, Guangdong og Sichuan. I den viktige havnebyen Guangzhou i Guangdong-provinsen, som ligger like nordvest for Hongkong, er det igangsatt bygging av en karanteneleir med nesten 250.000 sengeplasser.

– Det er allerede omfattende nedstengninger. Det er til og med verre enn under nedstengningene i Shanghai i vår, da flere byer er delvis nedstengt, sier sjeføkonom for Kina hos Nomura, Ting Lu, til Financial Times.

Press på økonomien

Kina forsøkte å lette noe på enkelte koronarestriksjoner ved månedsskiftet. Dette ble sett på som første skritt mot en mer omfattende gjenåpning i andre kvartal 2023. Resten av Asia har åpnet opp og fjernet alle restriksjoner – tilsvarende som i USA og Europa.

– Vi tror ikke landet er klar til å gjenåpne ennå. Vi venter at kinesiske myndigheter vil fortsette med å finjustere covid-tiltakene de kommende månedene og beveg seg mot en bredere og mer omfattende gjenåpning senere, skriver Oxford Economics i en rapport.

Da Shanghai stengte ned i vår, førte dette til omfattende negative konsekvenser på økonomien for hele Kina. Den økonomiske veksten i andre kvartal var på kun 0,4 prosent. Nye økonomiske statistikker viser at verdens nest største økonomi sliter voldsomt.

Eksporten falt i oktober, noe som blant annet skyldes lavere etterspørsel fra de viktige markedene i USA og Europa, hvor næringsliv og forbrukere frykter en resesjon. Detaljhandelen i Kina falt i forrige måned på grunn av nye restriksjoner.

– Arbeidet med å begrense det siste utbruddet vil i det minste kreve ytterligere lokale nedstengninger i mange byer, noe som vil legge ytterligere press på økonomien, skriver Capital Economics.

Dårlige og verre scenarioer

Williams er pessimistisk.

– Konklusjonen er at utsiktene for Kina de neste ukene består av dårlige og verre scenarioer, sier sjeføkonomen hos Capital Economics i rapporten.

Han viser til konsekvensene av tidligere nedstengninger.

– De siste smitteutbruddene har allerede en betydelig innvirkning på økonomien, påpeker han.

Han viser til nye realtidsdata fra millionbyen Chongqing. Ved begynnelsen av november ble det foretatt tre millioner reiser med undergrunnen. På mandag var det under 25.000.

– Det er små utsikter til at de vil gå vekk fra nullsmittestrategien i løpet av vinteren. Det er en betydelig risiko for at forsøket på å kontrollere smitteutbruddene vil mislykkes. Det vil ha en større økonomisk innvirkning enn noen nedstengning som er innført i Kina siden de første smitteutbruddene i Wuhan, skriver han, og viser til det første utbruddet for nesten tre år siden, som var starten på pandemien.

Capital Economics har utarbeidet egne økonomiske statistikker for Kina. De mener den kinesiske verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), vil falle med en prosent i 2022 og en vekst på 2,5 prosent i 2023.

– Det er under forutsetning av at det blir betydelige forstyrrelser fra lokale nedstengninger, men at landsomfattende restriksjoner unngås. Risikoen er allerede på nedsiden. Farene er aller størst de neste ukene, advarer sjeføkonom for Asia, Mark Williams.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.