Asia-børsene falt torsdag morgen. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet med en nedgang på 1,2 prosent da handelen startet. Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen, som er dominert av kinesiske selskaper, har falt med over to prosent.

Investorer venter på inflasjonstall fra USA torsdag. Ifølge Dow Jones ventes det at konsumprisindeksen steg med 7,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I september var den amerikanske prisveksten på 8,2 prosent.

– Vi går fra glødende varmt til kokende varmt. Det er ikke kjølig nok for Fed, sier sjeføkonom Diane Swonk hos KPMG til CNBC.

– Alle gråter over det samme

Tidligere denne uken viste de kinesiske handelsstatistikkene for oktober at eksporten falt med 0,3 prosent mot en ventet vekst på 4,5 prosent. Eksporten til USA og Europa falt med seks-syv prosent sammenlignet med i september. Handelen med Sørøst-Asia var et lyspunkt.

– Vi kan skylde på Golden Week for månedsnedgangen, men det har ingen effekt på sesongstatistikkene. Den internasjonale nedgangen i handelen skyldes helt andre faktorer, sier sjeføkonom for Kina hos ING, Iris Pang, i en ny rapport.

Forventningsindeksen for oktober (pmi) er på under 50-tallet – nivået som skiller mellom ventet oppgang og nedgang.

Den kinesiske konsumprisindeksen steg med 2,1 prosent i oktober og produsentprisene falt med 1,3 prosent etter å ha vist en økning på 0,9 prosent i september.

– Alle gråter over det samme. Ordrene har falt mellom 30 og 50 prosent for enkelte bransjer. Dette er vanligvis den travleste periode i året, men de to siste månedene har vært de verste. Ingen tør å kjøpe en sofa. De i Europa har ikke penger å bruke, sier møbelfabrikkeier Christian Gassner i Guangdong til Financial Times.

Amerikanske og europeiske butikkjeder har overfylte lagre. Det er samme situasjon i Kina.

– Amerikanerne ønsker ikke lenger produkter fra Kina, så det er mest fornuftig å legge ned aktiviteten på fastlandet. Etterspørselen etter ikke-essensielle varer som møbler har falt ettersom amerikanerne blir fattigere. Vi har måttet leie varehus i år for å lagre varer, sier direktør Suki So hos Everstar Merchandise i Hongkong til næringslivsavisen.

Samfunn i endring

Det er nesten tre år siden Kina stengte grensene til omverdenen. Det kinesiske samfunnet er endret med svært inngripende tiltak, hvor massetesting og bruk av elektronisk overvåkning av hele befolkningen ved bruk av mobilapper er blitt den nye normalsituasjonen.

Mange i den kinesiske middelklassen, som har vært vant med høy økonomisk vekst, velstandsøkning og mulighet til å reise fritt når de ønsker det, er frustrerte og vurderer sin egen fremtid.

– De er som frosker i varmt vann. Plutselig merker de at det koker, sier immigrasjonskonsulent Danny Cai til South China Morning Post.

Dette er en kjent myte hvor frosken vil hoppe ut hvis den slippes ned i kokende vann. Plasseres den i kaldt vann, som gradvis varmes opp til kokende, vil den dø da den gradvis tilpasser seg de nye omgivelsene og etter hvert blir så sløv at den ikke reagerer.

Ifølge Hurun Report Research Institute vurderer 32 prosent av 750 spurte kinesiske familier med en gjennomsnittsformue på 60 millioner kroner å flytte fra Kina. I fjor var denne andelen på 14 prosent.

Portugal, Malta, Hellas og en rekke øystater i Kariba tilbyr visum mot å investere i landet.

– Jeg var skeptisk til å emigrere tidligere, men nå har jeg bestemt meg. Nære venner har gjort det samme. Barna våre lever unormale liv med covid-restriksjonene. Vi er så bekymret da vi ikke vet hvordan en sosialistisk markedsøkonomi vil endre samfunnet og påvirke hva vi eier nå og i fremtiden, sier Fang Li, som er deleier i et selskap som produserer produkter både for det kinesiske og internasjonale markedet, til Hongkong-avisen.

Nye nedstengninger i Kina

Det har gått rykter den siste uken om at kinesiske myndigheter vil endre på koronasmittestrategien og legge frem en tidsplan på når det vil skje en gjenåpning. Foreløpig har dette ikke skjedd.

Det er nye smitteutbrudd i flere kinesiske regioner. Det er en seksdobling i bekreftede smittetilfeller i storbyen Guangdong på en uke. Flyvninger fra Guangzhou til andre regioner er innstilt.

Natt til torsdag ble det innført nye restriksjoner, blant annet må skoleelever holde seg hjemme i åtte av 11 distrikter i Guangdong. Kollektivtrafikken er suspendert.

– Vi er enige om at Kina ønsker å gjenåpne så snart som mulig. Den dynamiske covid-politikken er databasert – tilsvarende hvordan den amerikanske sentralbanken beslutter rentepolitikken. I motsetning til Feds rentebaner har ikke Kina en klar plan, sier sjeføkonom for Kina, Raymond Yeung, i en ny rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.